You are currently viewing Doamna Dorina pregătește de 27 de ani mesele de sărbătoare ale nevoiașilor Târgoviștei

Doamna Dorina pregătește de 27 de ani mesele de sărbătoare ale nevoiașilor Târgoviștei

Dorina Stancu  este cel mai vechi angajat al Cantinei de Ajutor Social a municipiului Târgoviște. Dorina și-a petrecut întreaga viață în bucătăria cantinei unde a început munca în urmă cu 27 de ani, la  început ca muncitor necalificat. Astăzi, pe lângă ciorbă, sarmale sau prăjituri, se ocupă și de treburi administrative. În urmă cu 27 de ani nu avea, însă, de gând nici să se facă bucătar și nici nu se gândea că se va pensiona din această profesie. Și totuși…

În bucătăria cantinei sunt astăzi 9 angajate. În aceste zile se gătește pentru sărbătorile de Paște. Cantina are beneficiari din familii cu venituri reduse, pensionari sau persoane cu dizabilități, dar și persoanele îngrijite în centrele sociale al Primăriei Municipiului. Dorina supraveghează lucrurile pentru că nu e tocmai simplu. Ceea ce se gătește aici trebuie pe de o parte să îndeplinească norme sanitare, norme de nutriție și medicale impuse pentru un stil de viață sănătos, dar, în același timp trebuie să se încadreze și în alocarea financiară prevăzută de stat pentru beneficiari. În cei 27 de ani nu au fost  probleme cu privire la calitatea produselor sau cazuri de toxiinfecție alimentară. “Cum timpul înveți ce este de făcut. Când gătesc mă gândesc să fac feluri de mâncare despre care știu că le plac lor” ne-a spus Dorina în timp ce sarmalele fierbeau pe foc, iar în cantină se înroșeau ouă. Pe vremuri se gătea zilnic și pentru 600 de persoane, dar astăzi numărul beneficiarilor este de aproape trei ori mai mic. Vremurile s-au schimbat mult, iar astăzi beneficiarii pot opta pentru tipul de sprijin pe care îl doresc. De exemplu, o mare parte au solicitat ca pentru sărbători să primească pachete și nu hrană caldă. Pachete conțin pui, pulpă de porc, salam, drob, ulei, făină, mălai, zahăr, lapte, oua și rulada dulce. Beneficiarii centrelor sociale din administrarea Primăriei Municipiului prin Direcția de Asistență Socială vor avea însă o masă caldă, bogată și variată. De sărbători nu le va lipsi: ciorba de curcan, sarmalele, puiul la cuptor, ceafa la grătar sau drobul. Vor avea și ouă roșii, cozonac, amandine și ruladă de care să se bucure la masa festivă.

 



Pictorul Mihai Șerbănescu a venit la podcastul Oamenii Cetății, cu Gabriel Cristache, într-o discuție despre artă și spiritualitate.

Distribuie: