You are currently viewing Femeile instructor auto – cum să faci carieră într-o lume a bărbaților

Femeile instructor auto – cum să faci carieră într-o lume a bărbaților

Am apreciat întotdeauna femeile care se evidențiază prin talent și muncă într-un domeniu, oricare ar fi el. Însă cele care se fac remarcate într-un domeniu asociat bărbaților mi-au atras cu atât mai mult atenția și cred că merită toate laudele. Femeile instructor auto se numără printre cele la care fac referire. Poate în prezent nu mai uimește într-atât să vezi o femeie pe locul din dreapta al unei mașini de școală de șoferi, iar asta datorită unor femei care au deschis calea în acest domeniu în urmă cu mulți ani. Dar femeile încă se lovesc de reticență și misoginism când îndrăznesc să intre într-o lume preponderent a bărbaților și trebuie să se încarce cu anduranță și răbdare când pornesc la drum, în cazul de față și la propriu, și la figurat. Despre aceste aspecte și care este secretul reușitei, ne-au împărtășit din experiențele lor trei dâmbovițence.

“Eram singura femeie instructor auto. Am avut parte de misoginism”

Natalia Negoi este prima femeie instructor auto din Dâmbovița. A început această profesie în urmă cu 26 ani. „Mi s-a părut în primă fază mai simplu decât este”, ne-a mărturisit ea. Și pentru că venea dintr-o lume tot a bărbaților – a fost înainte revizor tehnic auto – a considerat că are un avantaj. Însă nu i-a fost ușor. „Eram singura femeie instructor auto. Am avut parte de misoginism, dar am avut marele noroc să nu fie examinatorii misogini. Au apreciat ce am făcut, iar asta a fost important, pentru că dacă lucrurile stăteau altfel probabil că în secunda 2 aș fi renunțat”, spune ea. Cât privește secretul unei cariere în acest domeniu, Natalia Negoi punctează foarte bine esențialul: „A conduce este talentul meu, dar nu în asta constă meseria noastră, ci în cât ești de dedicat și felul în care transmiți informația, cât îți dorești să contribui la educația celor care apelează la tine. Ca instructor auto trebuie să înțelegi că omul vine să învețe ceva și să înțelegi că trebuie să găsești pentru fiecare canalul care să te ducă la el pentru a-i transmite informația.”

„Fac ceea ce-mi place”

Dacă pentru Natalia drumul a fost destul de clar – nu simplu, dar clar, pentru alte femei care au ales profesia de instructor auto începutul a fost cu îndoieli. Claudina Fechet a intrat în această profesia la 31 de ani, ca a patra femeie instructor pe Dâmbovița. A adunat o experiență de 22 ani în domeniu, dar își amintește că la început s-a gândit de mai multe ori să renunțe. „Fac ceea ce-mi place. La început am avut tendința de a mă retrage. Practic mi-era greu, mi-era rușine. Cu timpul m-am obișnuit” spune ea. „Este o meserie frumoasă. Dar trebuie să ai un control aparte” crede ea că este esențial.

Cât despre avantajele care îi atrag pe mulți spre o femeie instructor auto. „Mulți cred că se pot înțelege mai bine cu o femeie instructor auto. Suntem mai puțin severe și explicăm mai mult, ne implicăm mai mult decât o fac bărbații instructor auto”.

„Aș vrea să mă autorizez și ca instructor auto de camion”

Mădălina Miu este mai tânără în domeniu, de 5 ani lucrează ca instructor auto, dar pentru că face ceea ce-i place țintește chiar mai sus. A început activitatea îndrumată de soțul ei, s-a lovit de reticența unor colegi de breaslă, dar a reușit să depășească inconveniențele. „Este o profesie frumoasă în care trebuie să dai dovadă că ești un om de foarte mare calitate, să fii răbdător, calm, explicit, profesionist. Este și solicitantă, cu răspundere mare, dar eu zic că dacă faci totul cu răspundere și cu drag totul vine de la sine”, crede Mădălina. Îi place atât de mult încât ia în calcul să pătrundă chiar într-un sector și mai dificil pentru o femeie. „Am permis pentru celelalte categorii de șofer profesionist și aș vrea să mă autorizez și ca instructor de camion”. Curajos, nu-i așa? Și când mă gândesc că femeile sunt considerate „sexul slab”…

Oana Berliba-Soare

Distribuie: