Pasiunile sunt cele care ne definesc în viață. Este și cazul Ioanei Cătălina Nițescu, economist de profesie, dar pe care talentul artistic a făcut-o să se redescopere în urmă cu doi ani. Este autoarea a două cărți pentru copii – text și ilustrație, iar mai nou a realizat pentru cei dragi minunate ouă pictate manual, fiecare cu o poveste și o simbolistică. „N-am resimțit o satisfacție în viața profesională cum am resimțit exprimându-mi latura creativă”, mărturisește Cati, cum îi spun apropiații.
Este absolventă de liceu de contabilitate, a urmat facultate de management, domeniu în care a făcut și un doctorat. „Cu cât am avansat în studii, cu atât m-am îndepărtat mai mult de latura concretă”, spune ea și numește anul 2021 ca anul redescoperirii sale. „Mi-a dat o mare împlinire. Nici nu speram la așa ceva.”
Povestea cărților
Își amintește că în școală îi plăcea să deseneze și că întotdeauna i-a plăcut să și scrie. Cele două pasiuni s-au îmbinat de minune în realizarea a două cărți pentru copii de școala primară. Ideea a pornit de la a scrie o carte pentru nepotul său, Albert Nicolas și să o tipărească pentru familie și apropiați. Aprecierile primite au dat însă amploare proiectului său. Așa a ajuns să lanseze pe 8 noiembrie 2021 „Crăciunul lui Nicolas” și în 2022, înainte de Paște, ediția de vară – „Nicolas și castelul de nisip”, sub numele de dinainte de căsătorie.
„În ipostaza de a scrie doar mi-am imaginat să fiu, dar povestea „Crăciunul lui Nicolas” a vrut să prindă viață, fapt pentru care mulțumesc Editurii ZVEN din Târgoviște și tuturor celor care m-au susținut în acest demers. Prin intermediul acestei povești mi-am dorit să transmit mesaje simple și pozitive care să ajungă atât la părinți, dar mai ales la copii”, explică Ioana Cătălina Nițescu. Cartea i-a adus invitația de a participa la activități în mai multe școli târgoviștene, unde cu mare drag a încercat să insufle copiilor dragostea pentru lectură. Intenționează să lanseze în acest an ediția de toamnă din seria cărților, la care lucrează în prezent.
Povestea ouălor de Paște
Ideea ouălor pictate manual pentru a le oferi celor dragi a venit spontan, când a redescoperit printre lucruri ouăle din lemn. Fiecare spune o poveste și a fost denumit în consecință: Lumină, Pace, Tradiție, Soare. Folosește culori acrilice și simboluri creștine. „Am mers mai mult pe latura religioasă, fiind și un mod de a-mi exprima recunoștința față de Dumnezeu”, mărturisește ea.
Printre cifre și calcule, se redescoperă în continuare, cu uimire: „Nu știam că am latura aceasta creativă în mine.” Și odată descoperită, se lasă purtată de talent și imaginație, demonstrând că pasiunile sunt cele care dau cu adevărat valoare vieții.
Oana Berliba-Soare