You are currently viewing Irina Atanasiu – prima femeie Ofițer de Poliție din Târgoviște. 25 de ani în uniformă și sute de cazuri rezolvate

Irina Atanasiu – prima femeie Ofițer de Poliție din Târgoviște. 25 de ani în uniformă și sute de cazuri rezolvate

Col. (rtg.) Irina Atanasiu, astăzi în vârstă de 72 de ani, a fost prima femeie ofițer de poliție din Municipiul Târgoviște. Cu un profesionalism ireproșabil și cu un al șaselea simț, ofițerului specializat în accidente rutiere nu-i scăpa nimic. Mai mult, inculpații care aflau că dosarul lor de cercetare a ajuns pe mâna Irinei Atanasiu preferau să se autodenunțe știind că oricum vor fi descoperiți.

Absolventă a Facultății de Drept, la începutul anilor ’70 Irina Atanasiu, o tânără frumoasă și ambițioasă era recrutată de Ministerul de Interne datorită aptitudinilor sale. Așa a ajuns târgovișteanca de pe băncile facultății – Primul Ofițer-femeie din Dâmbovița. Apoi, datorită calităților excepționale. Ofițerul a avansat treptat până la gradul de Colonel.

După 25 de ani de activitate în sfera penalului, specializată pe rutieră, Col. (rtg.) Irina Atanasiu a mai stat 5 ani la conducerea Biroului de Evidență a Populației. Și-a pus uniforma de-o parte în 2004 și-a lăsat în urma ei un model pentru generațiile care i-au urmat, un model pentru orice femeie și-un teanc de dosare soluționate.

Mamă. soție și un profesionist ireproșabil Irina Atanasiu a reușit să le împace pe toate chiar și în vremurile mai dificile. A gestionat exemplar resursele limitate pe care poliția le avea la acea vreme, a rămas stăpână pe sine în haosul de după Revoluție și-a câștigat respectul tuturor celor care au lucra cu ea. Și-a pus de multe ori emoțiile de-o parte și a tratat fiecare caz cu seriozitate și rigoare. A văzut multe, a aflat multe povești, dar întotdeauna a scos adevărul la suprafață.

Uniforma Colonelului în Retragere Irina Atanasiu poate fi admirată la Muzeul Poliției Române din Municipiul Târgoviște.

Distribuie: