You are currently viewing Medicul Bogdan Rusu aduce echilibrul și fericirea în viața oamenilor cetății

Medicul Bogdan Rusu aduce echilibrul și fericirea în viața oamenilor cetății

Se întâmplă în viață ca meseria care ni se potrivește să ne aleagă ea pe noi. Așa a fost și-n cazul medicului psihiatru Bogdan Rusu. Nu și-a dorit să meargă la medicină, dar pentru că bunicul său a fost medic, părinții au decis că asta e și cea mai bună cale de urmat pentru el. A mers la facultate și-apoi și-a ales pentru rezidențiat psihiatria, deși nu era tocmai un domeniu căutat la vremea respectivă.

„N-am ales-o eu pe ea, m-a ales ea pe mine!”

După ce a terminat și cei patru ani de rezidențiat la Obreja, Bogdan, fascinat de specializarea pe care și-a ales-o, a decis să se întoarcă acasă și, din 2013 este medicul psihiatru al clinicii Biomedica din Târgoviște. Un an mai târziu a devenit medic al Spitalului Județean de Urgență din Târgoviște, dar a renunțat după doi ani pentru că ce presupuneau gărzile de psihiatrie din spital nu se potrivea cu ce-și dorea el să facă, simțind că nu poate ajuta suficient.

În 2016, dacă nu ar fi acceptat postul de director al Spitalului de Psihiatrie de la Pucioasa, acesta ar fi fost desființat. A lucrat acolo de unul singur și tot singurul medic este și astăzi. Vede zeci de pacienți pe zi și e copleșit nu de poveștile oamenilor, cât de volumul uriaș de muncă, dar n-ar renunța nici la cabinetul din Pucioasa și nici la cel din Târgoviște. Medicul spune că pacienții săi sunt motivul pentru care nu renunță, ca ei să nu fie nevoiți să cheltuie eventual și mai mulți bani pe drum pentru a ajunge la el.

Deși are o meserie dificilă și ia contact direct cu problemele oamenilor, Bogdan Rusu spune că a reușit să dezvolte un mecanism prin care să-și lase problemele la ieșirea din cabinet. În plus, el spune că a reușit să evite cu succes tendința medicilor din această specialitate de a-și analiza excesiv apropiații, dar nu există totuși o rețetă de succes pentru a rămâne tot timpul calm.

Dincolo de ușa cabinetului, Bogdan Rusu este unul dintre oamenii care-a înțeles că trebuie să te bucuri de orice îți oferă viața. Merge și la multe conferințe de specialitate, dar și-a propus să vadă și lumea.

A avut și momente în care viața lui a fost pusă în pericol de pacienți, dar iubești meseria pe care o practică și faptul că le poate oferi multora liniștea și împăcarea de care au nevoie.

În numerele următoare vom vorbi despre ce însemnă meseria de psihiatru și care-i diferența dintre el, un terapeut sau un psiholog. Vom vorbi despre cele mai frecvente probleme cu care pacienții târgovișteni îi trec pragul, despre cum știm când e cazul să ne facem o programare și despre cum a schimbat pandemia percepția oamenilor cu privire la psihiatrie.

Claudia F. BADEA

Distribuie: