You are currently viewing Medicul Bogdan Rusu, despre când e cazul să apelăm la un psihiatru

Medicul Bogdan Rusu, despre când e cazul să apelăm la un psihiatru

Pentru că tot mai mulți târgovișteni suferă de anxietate și depresie, am stat de vorbă cu medicul psihiatru Bogdan Rusu despre când e cazul să trecem pragul unui cabinet de psihiatrie sau terapie.

În primul rând, medicul a ținut să mă asigure că da, „depresia e o boală reală”, una care se manifestă mai mult în zilele noastre decât în trecut din cauza factorilor de stres care se tot înmulțesc. Avem opțiuni multiple la orice și e greu să luăm decizii, expunerea excesivă la conținutul agresiv din mass-media și hipersensibilitatea.

Dar cum știm că e cazul să mergem la un psihiatru? Cum ne dăm seama că ceva nu e bine cu noi? Ei bine, dacă lucrurile care vă plăceau, nu vă mai aduc satisfacție, dacă vă simțiți lipsit de energie, dacă vă irită aproape orice sau dacă simțiți o nevoie constantă să vă retrageți, să vă izolați de ceilalți, nu ezitați să treceți pragul unui cabinet de psihiatrie sau chiar pragul unui cabinet de psihologie. Dacă gândurile dumneavoastră sunt mult prea negre și greu de stăpânit, vă puteți prezenta oricând direct la urgențe.

Deși există o teamă generalizată de psihiatrie pentru că oamenilor le e frică de medicamente, Bogdan Rusu ne-a explicat faptul că medicamentele prescrise de el sunt doar „o proptea” pe care el o pune pentru a sprijini un zid din mintea noastră ce stă să se dărâme, însă munca de a reconstrui zidul îi aparține terapeutului. Medicul spune că tratamente pe viață iau doar oamenii care aleg să se obișnuiască cu starea indusă de acestea și care preferă o proptea, decât un proces lung de reconstrucție.

Discutând despre afecțiunile psihiatrice tot mai prezente la tineri și despre cum tulburările de personalitate sau bipolaritatea sunt afecțiuni serioase, dar care au ajuns să fie tratate superficial pentru că oamenii nu le înțeleg și cred că le au doar pentru că, de exemplu, se răzgândesc ușor sau au zile în care sunt irascibili, am ajuns și la subiectul automedicației. Deși tratamentele psihiatrice se dau exclusiv pe bază de rețetă, unii oameni reușesc să și le procure de capul lor și astfel să-și administreze ani de zile medicamente precum Xanax sau Diazepam neștiind că acestea provoacă dependență și, mai devreme sau mai târziu, duc la sevraj și complicații cardio-vasculare. În plus, medicamente ca acestea sunt considerate droguri, iar cei ce și le administrează se pot alege cu dosar penal dacă sunt depistați la volan sub influența unor astfel de substanțe.

Pe medicul Bogdan Rusu îl găsiți atât la clinica Biomedica din Târgoviște, cât și în Secția de Psihiatrie a Spitalului din Pucioasa.

Distribuie: