You are currently viewing Ionel Mihai Tinel și fiii săi sunt singurii târgovișteni care fac parte dintr-o asociație de reconstituire istorică

Ionel Mihai Tinel și fiii săi sunt singurii târgovișteni care fac parte dintr-o asociație de reconstituire istorică

Asociația de reconstituire istorică „6 Dorobanți” din București are o istorie de 20 de ani și reunește peste 35 de membri din București, Ploiești și Târgoviște. „Pionierii reconstituirii istorice în România sunt Adria Silvan Ionescu, Horia Șerbănescu și Aurelian Stroe care au pus bazele Asociației de reconstituire istorică „6 Dorobanți”, asociație care participă la diferite evenimente purtând uniforme ale armatei române de până la 1945. Scopul asociației este unul educativ. Nu avem legătură cu naționalismul sau extremismul și nici cu politica ” spune Ionel Tinel Mihai. Membrii vor să le arate tinerilor și nu numai, uniformele, tehnica de luptă și ceremonialul militar despre care învață la lecțiile de istorie.

Pentru familia Mihai totul a început în 2015, când au Asociația a fost invitată de Primăria Municipiului Târgoviște să reconstituie imaginea armatei române în primul război mondial. Alexandru, fiul mijlociu, a fost captivat și și-a dorit, și el o uniformă, mai ales că din poveștile tatălui știa că străbunicul lui a fost erou de război decorat cu virtutea militară. Un an mai târziu, participau la primul eveniment, manifestările de la Mausoleul Mateiaș care au marcat împlinirea a 100 de ani de la intrarea României în primul război mondial. Cum Alexandru era prea mic ca să fie lăsat singur (avea atunci doar 6 ani), reconstituirile istorice au început să facă parte din viața întregii familii. Astăzi, toți cei trei fii ai familiei: David, Alexandru și Cezar, fac parte din Asociație fiind cei mai tineri membrii ai acesteia și singurii copii care participă la reconstituiri.

Deși au participat la zeci de evenimente, cel mai emoționant moment la care au luat parte au fost manifestările de la Alba Iulia, cu ocazia Centenarului Marii Uniri. Cezar era prea mic atunci, dar frații lui David și Alexandru au fost în centrul atenției. “A fost emoționant. Se estimează că au participat la eveniment 200.000 de oameni. Iar noi am defilat printre acești oameni” își amintește Tinel. Între timp, Cezar a devenit cel mai mic membru al asociației, preluând atribuțiile fratelui său Alexandru, precum și singura uniformă a  Regimentului 22 Infanterie Târgoviște, creată special în memoria străbunicului. Uniformele sunt create de frații Diaconu, doi colecționari de uniforme militare, care știu să transpună în fapt regulamentele de epocă referitoare la vestimentația militarilor. Cheltuielile sunt suportate exclusiv de către fiecare membru.

În curând, familia Mihai va participa, în perioada 7 – 9 mai, la evenimentele din Parcul Carol din capitală, prilejuite de Zilele Muzeului Militar. Este primul eveniment din acest an și cu toții sunt nerăbdători să se reîntâlnească cu istoria și cu publicul iubitor de reconstituiri istorice.



 

Pictorul Mihai Șerbănescu a venit la podcastul Oamenii Cetății, cu Gabriel Cristache, într-o discuție despre artă și spiritualitate.

Distribuie: