Pentru că oamenii confundă adesea neurologul cu psihiatrul, iar afecțiunile neurologice sunt foarte greu de identificat, astăzi am stat de vorbă cu neurologul Ancuța Vintilă despre cum își pot proteja târgoviștenii sistemul nervos și despre cum identificăm o afecțiune de acest gen și când e cazul să-i trecem pragul.
În primul rând, este de menționat faptul că oamenii preferă adesea să meargă la neurolog, deși nu au afecțiuni ce țin de neurologie, din cauza stigmei sociale pe care psihiatrii o au. Chiar dacă ambii medici fac aceiași 10 ani de studii medicale, oamenii acceptă mai ușor un tratament neurologic, decât unul psihiatric. Este important să știm că problemele precum unele dureri de cap, apatia, vertijul nu țin de neurologie ci, de psihiatrie și respectiv de ORL arunci când vorbim despre problemele de echilibru.
Dar atunci, când mergem la neurolog? Ei bine afecțiunile neurologice precum boala Parkinson, Alezheimer, Atacul Vascular Cerebral, hipertensiunea și așa mai departe, sunt acțiuni care nu dau semne vizibile decât în stadii avansate. Așa că neurologul Ancuța Vintilă îi sfătuiește pe târgovișteni să pună prevenția pe primul loc și, mai ales dacă au istoric în familie cu astfel de afecțiuni, ori epilepsie sau afecțiuni cardio-vasculare, să facă regulat controale medicale. La neurolog mergem și atunci când avem tremurături, când simțim furnicături constante în membre, când unul dintre colțurile gurii este căzut sau când nu mai simțim la fel de bine mușchii dintr-o anumită parte a feței. Neurologul se ocupă de toate afecțiunile care țin de sistemul nervos, inclusiv creier, coloană vertebrală și tot sistemul de nervi din corpul nostru.
Dar ce ne afectează cel mai tare sistemul nervos? Ei bine, Ancuța Vintilă spune că fumatul este poate cel mai nociv obicei al nostru care ne afectează serios sistemul nervos. Deși principala sursă de hrană a creierului este glucoza, cea din zahărul procesat dăunează sistemului nervos mai mult decât am crede, așa că e de preferat să evităm consumul excesiv de zahăr și de alimente procesate. În plus, un lucru pe care oamenii îl ignoră este consumul de alcool în rândul minorilor. Fie el cât de puțin, alcoolul afectează sistemul nervos aflat în formare.
Dar cum ne putem menține un sistem nervos sănătos? Ei bine, medicul ne spune că cea mai importantă este odihna. Un creier obosit nu poate reține informații, nu poate da comenzi corecte corpului și nu poate gestiona factorii de stres. De asemenea, un sistem nervos sănătos este menținut și de un minim de mișcare zilnică, hidratarea cu apă, nu cu alte lichide, dar și socializarea și acumularea continuă de noi informații pentru a menține creierul antrenat.
Este important să ne protejăm și să fim preventivi mai ales că afecțiuni neurologice precum AVC-ul apar la persoane din ce în ce mai tinere.