You are currently viewing Pastry Chef Alexandru Ștefan face deserturi inovative din care încearcă să înlăture zahărul procesat

Pastry Chef Alexandru Ștefan face deserturi inovative din care încearcă să înlăture zahărul procesat

Am învățat să deosebesc oamenii care vorbesc despre meseria lor de oamenii care vorbesc despre pasiunea lor, iar astăzi am stat de vorbă cu Pastry Cheful Alexandru Ștefan, un tânăr care și-a dus pasiunea la un nivel pe care nu mulți îl ating.

A fost pasionat de mic de patiserie, implicându-se în afacerea familiei și învățând cât de multe putea, iar după ce-a absolvit Colegiul Național Ienăchiță Văcărescu din Târgoviște, dorind să devină un profesionist în bucătărie, s-a înscris la Facultatea de Inginerie Chimică din București unde astăzi a ajuns să fie doctorand. Dincolo de pregătirea academică, Alex a urmat multe alte cursuri de pregătire pentru a deveni un Pastry Chef desăvârșit și pentru a le putea oferi oamenilor prăjituri la cele mai înalte standarde de calitate. Inițial voia să devină patiser, însă „am văzut impactul pe care putem să-l creăm în viața oamenilor și-atunci am ales cofetăria.”

În urmă cu 9 ani a pus pe hârtie proiectul Cofetăriei Alex și a deschis prima locație la Moreni. Apoi, în timp ce se specializa în inginerie chimică, a descoperit gustul competițiilor internaționale și al olimpiadelor de gastronomie. Și așa, făcând parte din lotul național, Alex obținea trofeu după trofeu în competițiile culinare, prezentând deserturi inovative și învățând noi trucuri prin care să aducă dâmbovițenilor deserturi la standarde înalte.

Treptat afacerea lui a crescu, iar astăzi are o cofetărie și-n Centrul Vechi al Târgoviștei, dar are și parteneriate cu firme din București. A durat destul de mult până ca Alex să găsească o echipă de oameni dispuși să urmeze un tânăr de 29 de ani în visul lui, să-i înțeleagă viziunea și, mai ales, să-i respecte cu sfințenie indicațiile. Deși are performanțe uimitoare și o pregătire academică de înaltă clasă, Alex e modest, dar mai ales onest. Se concentrează pe calitate și pe a reinvesti în el și în clienții săi, mai degrabă decât pe a produce cantitate și atât.

Îmi doresc să fac o diferență pentru comunitatea noastră, în domeniul cofetăriei.” Iar pentru asta, Alex cercetează metode noi de a înlocui zahărul procesat din dulciuri, însă fără a le schimba gustul așa cum se întâmplă în cazul îndulcitorilor chimici. Pe lângă dorința lui de a înlocui sau elimina zahărul din prăjituri, Alex face cercetare în cadrul lucrării sale de doctorat și pentru a oferi o valoare nutrițională reală produselor sale. Dincolo de frumusețe, Alex își dorește ca dulciurile lui să aibă un gust ireproșabil, neschimbat de la o zi la alta și chiar să-și adapteze rețetele pentru diversele intoleranțe cu care oamenii se confruntă. Și cum patiseria rămâne prima lui dragoste, nici posibilitatea de a-și extinde afacerea nu este exclusă.

Nu se concentrează pe oameni doar încercând să le ofere dulciuri de calitate, ci și prin a împărtăși cu ei toate cunoștințele sale de până acum. Astfel, face cursuri în cadrul HoReCa School și-i învață pe oameni că în bucătărie, mai importantă decât satisfacția financiară, e bucuria pe care un client o are în fața unei farfurii de calitate. Se hrănește cu bucuria de împărtăși cunoștințele lui cu ceilalți și nu se vedere ieșind vreodată din bucătărie, iar când nu stă în laborator, Alex merge prin lume pentru a fura secretele altor cofetari.

E un tânăr antreprenor cu o poveste incredibilă, cu multe premii, mulți ani de pregătire și care visează neîncetat să-i facă pe oameni fericiți cu dulciurile lui, oferindu-le și alternative sănătoase.

Claudia F. BADEA

Distribuie: