Veronica Stăncescu Neacșu este un psiholog dedicat profesiei. Nu neapărat pentru că are trei specializări – psihologia muncii și organizațională, psihologie clinică și psihoterapie și nici pentru că pleacă dimineața de acasă și se mai întoarce seara. Ci pentru că studiază în continuu și caută mijloace prin care să ajungă la cei care au nevoie de ea. Iar cu pasiune pentru ceea ce face și o energie pozitivă reușește.
“În prima parte a zilei sunt psiholog clinician la Spitalul Județean de Urgență din Târgoviște. În partea a doua a zilei vin la cabinet unde fac și evaluare psihologică, dar mai ales psihoterapie, adică discuții, relație terapeutică într-un cadru mai intim, mai personal, mai confidențial. Și am încercat să creez un mediu cât mai confortabil pentru oamenii care vin și își povestesc viața, până la urmă, să aibă o oră în care este doar despre ei și atât.”
Mulți oameni au nevoie de ajutor de specialitate, iar prima etapă este depășirea temei și a rușinii înrădăcinate în mentalități vechi. „La noi este rușinea care persistă, dar oamenii au început să fie deschiși. Poți trata orice tulburare, numai că, o dată ce s-a instalat depresia și devine o tulburare depresivă majoră este nevoie și de medicație. Iar cazurile netratate se pot finaliza, din păcate, cu acte de suicid. De aceea când apare orice stare de tristețe mai accentuată sau orice stare emoțională cu care nu se simt confortabili, este bine să apeleze la un specialist”, recomandă psih. Veronica Stăncescu Neacșu.
A creat un program special pentru românii din diaspora
Ea s-a adaptat timpurilor și a găsit o metodă neconvențională de a ajunge la oameni: video-uri pe TikTok. “Înainte prefeream să scriu articole, dar puțini citesc. Așa că încerc prin mijloacele online de socializare să ajung la cât mai mulți oameni. Și eu zic că funcționează. Oamenii pot face și alte lucruri cât ascultă ceea ce spun. Iar încă după primul tik tok am primit feedback pozitiv, am primit mesaje pe telefon să continui, că informațiile au fost de ajutor.”
De asemenea, prin certificatul de psihoterapeut integrativ european obținut, face și terapie online, venind astfel în întâmpinarea românilor din străinătate. „Încă din pandemie am avut clienți din diaspora și mi-am dat seama că au nevoie de terapie, dar că au nevoie de un terapeut român care să le înțeleagă stilul de viață și cultura. Și am început terapia online. Până atunci nu eram adepta acestui tip de terapie, dar am descoperit că se poate lucra foarte bine și online. Iar de când am obținut și certificatul de psihoterapeut integrativ european m-am gândit să creez un program special pentru românii din diaspora, cu terapie 1 la 1, cu psihoeducație, cu ședințe create special pe problemele lor. Am primit solicităi și lucrez cu mai multe persoane din afară.”
Și asta fără să părăsească Târgoviștea, orașul ei de suflet, unde s-a întors după 6 ani de București. Iar satisfacțiile nu întârzie să apară. „Cel mai mult mă bucură când văd că oamenii sunt bine cu ei, că sunt conștienți de stările lor, că știu să le gestioneze și să fie mulțumiți cu ei înșiși”.