Radu este elev în ultimul an la Liceul Teoretic Internațional de Informatică București, la clasa de olimpici matematică. De fapt este cel mai bun elev la matematică din România, obținând din clasa a VII-a până în prezent medalie de aur la olimpiada națională de profil. La aceste rezultate se adaugă mai importantele medalii internaționale: medalie de argint și medalie de bronz la Olimpiada Internațională de Matematică, medalii de bronz, argint și aur la Olimpiada Balcanică de Matematică pentru Seniori și medalie de aur la Olimpiada Balcanică de Matematică pentru Juniori în clasa a VIII-a, care practic l-a făcut cu adevărat remarcat și i-a adus o bursă la liceul din București pentru a-și perfecționa abilitățile matematice.
Ce se ascunde în spatele acestor rezultate?
Ați ghicit! Foarte multă muncă, dar și un gram de noroc, dar nu într-un sens comun – „am avut norocul să descopăr că îmi place matematica”, crede Radu Lecoiu care ne mai învață că excelența nu este învelită în prețiozitate, ci adesea este dublată de modestie.
Pasiunea pentru matematică i-a fost insuflată de părinți, care l-au încurajat să participe la concursuri încă din primii ani se școala. „Participam la toate materiile, dar matematica mi-a plăcut și am continuat pe acest drum”, spune tânărul, fost elev al Colegiului Național „Ienăchiță Văcărescu” din Târgoviște. I-a fost destul de dificil să plece să studieze în București, să stea la cămin, departe de părinți și prieteni, dar a înțeles că pasiunea adevărată face să merite sacrificiile. Dar deși matematica îi ocupă mare parte din program, își face timp și pentru a petrece alături de prietenii din București și cei din Târgoviște, unde se întoarce cam în fiecare sfârșit de săptămână. De asemenea, ca hobby, ii place muzica și să cânte la chitară electrică.
„Aș vrea să mă întorc în România pentru că ocazii sunt oriunde”
Un elev de excepție are nevoie de o școală pe măsură, firește. Inițial a vrut să aplice la o facultate din Euopa, dar cu susținerea părinților și încurajările prietenilor s-a decis să aplice la Universitatea Harvard din America. „Am ales Harvard University pentru că îmi doresc să studiez la o facultate cât mai bună”, confirmă el.
A fost admis, iar acum așteaptă cu entuziasm luna august când va pleca acolo pentru un program de acomodare destinat studenților străini, pentru ca în septembrie să înceapă cursurile. „În următorii ani mă concentrez pe școală, să-mi găsesc un domeniu. Puțini știu că în America nu aplici pentru un domeniu anume. Acolo în primii doi ani faci din toate și la finalul celui de-al doilea an îți declari specializarea. Așadar o să încerc să acumulez cât mai mult din domeniile legate de matematică.” Viitorul îi este deschis cu perspective minunate. Spune că i-ar plăcea să lucreze în cercetare sau aplicații ale neuroștiinței în medicină și nu respinge ideea de a se întoarce în țară. „Aș vrea să mă întorc în România pentru că ocazii sunt oriunde”, spune el încrezător.
Oana Berliba-Soare