Astfel au caracterizat-o mulți dintre jurații concursurilor și festivalurilor la care a participat, unde a impresionat cu vocea sa. A purtat cu mândrie numele Târgoviștei în Europa și a demonstrat că talentul dublat de o muncă ambițioasă nu ține cont de vârstă. Are 12 ani, cântă de la 5 ani și jumătate și a obținut diplome și trofee importante de nu le mai ține numărul. “Cântatul este o pasiune pentru mine și când sunt pe scenă simt emoție, dar într-un sens bun”, ne explică ea.
„Suntem mândrii că am făcut cunoscut numele orașului nostru în atâtea țări”
Sara a pășit în lumea muzicii cu un curs de pian, continuat până la 8 ani, când, a participat la o audiție pentru pian, dar și de canto, desfășurată la Biblioteca Județeană ”Ion Heliade Rădulescu” Dâmbovița. O doamnă jurată, profesoară de la Liceul de Arte ”Bălașa Doamna” din Târgoviște, a remarcat-o și a sfătuit-o să continue să cânte cu vocea.
S-a alăturat astfel Clubului Victorioșilor coordonat de binecunoscuții profesorii Viorica și Victor Mihalache, alături de care a participat la multe emisiuni, concursuri, printre care și “Lira litoralului” unde a câștigat trofeul cel mare, primul la acest nivel.
Au urmat cursurile la Palatul Copiilor Târgoviște sub îndrumarea doamnei profesoare Cristina Gheorghilaș, perioada claselor a III-a și a IV-a. Apoi a venit pandemia și cursurile, față în față s-au sistat. Părinții care o susțin necontenit au găsit o altă modalitate de a continua pregătirea și astfel a ajuns, între 2021-2022, la un Club particular, din București, condus de prof. Laura Ciorei. „Pandemia a fost o oportunitate. Am colindat lumea, am ajuns în Rusia, în Estonia, Belarus, Azerbajan, Polonia, Cehia, Republica Moldova, Italia, Bulgaria, Serbia, dar cele mai multe concursuri au fost cele din Ucraina. Am adunat o paleta mare de premii, de la cele mai mici la trofee. Multe dintre ele mi-au fost trimise prin posta. Ne uitam la ele, cu mult drag. Suntem mândrii că am făcut cunoscut numele orașului nostru în atâtea țări. Câți oameni, din aceste țări, auziseră de Târgoviște? Cel mai drag ne este un trofeu obținut în Ucraina, „Super Talent Mondial 202”. O coincidență sau nu a fost ziua când urmăream, la televizor, comunicatele privind invadarea Ucrainei de către Rusia. Era 24 februarie 2022. Poștașul suna la ușă. Îmi adusese acel colet, cu trofeul trimis de ucrainienii, organizator МИРАС ФЕСТИВАЛ, din Harkov”, povestește Sara.
„Sara Iosif merită să devină un reper pentru generațiile ce vor urma”
Se declară interesantă de muzica anilor ‘70 și ‘80 și le are ca modele pe Corina Chiriac și Angela Similea. „Interpreții de atunci au o carismă pe care nimeni nu poate s-o aibă” își motivează ea preferințele mai puțin obișnuite pentru un copil.
Din septembrie 2022, a fost admisă la Școala Populară de Arte ”Octav Enigărescu” Târgoviște, la clasa prof. Cristina Dan care o consideră deja un artist. „Este un copil cu totul special, cu un talent înnăscut, dar în același timp cu o dorință arzătoare de a evolua și de a descoperi tainele tehnicii vocale. Deși pare un copil ca toți ceilalți, în momentul în care cântă, se transformă total. Știe să transmită fiecare cuvânt din cântec cu o sensibilitate artistică aparte, ca un adevărat artist. Eu le spun elevilor mei la orele de canto, că există o diferență între cântăreț și artist. Sunt mulți cântăreți, dar puțini artiști. Artistul nu mai cântă doar cu glasul, ci cu inima. Sara Iosif merită să ajungă să facă o carieră din muzică, să cânte pe cele mai mari scene ale lumii și peste ani, să devină un reper pentru generațiile ce vor urma”, o caracterizează atât de bine prof. Cristina Dan.
Anul 2023 a început cu noi concursuri, noi premii importante, între care marele pemiu la festivalul ”Mărțișoare Muzicale” organizat de Liceul “George Enescu”, unde a concurat ca amator, între profesioniști. Acesta se alătură la fel de dragelor trofee importante: trofeul concursului ”Stelele de mâine”, trofeul concursului ”Gabriela Băncilă”, premiul I cu Excelență la festivalul ”Hermannstadt”, câștigarea preselecției la festivalul ”Mamaia Copiilor”, care din cauza pandemiei, s-a oprit, la acest nivel, apoi trofeul de la festivalul ”Hora de la Clinceni” și Marele Trofeu al Festivalului ”Iarna Talentelor” Floresti de Cluj. Se bucură cu fiecare concurs de experiențe unice. “Partea mea preferată la concursuri este să cunoști oameni noi, să petreci momente cu ei și să ai amintiri de neuitat”, ne-a mărturisit tânăra artistă.
Cu susținerea părinților și îndrumarea diferiților profesori, Sara țintește o carieră în America, iar pentru aceasta vizează la liceu clasa de actorie de la „Bălașa Doamna” din Târgoviște. Până în America însă își dorește ca numele său să fie cunoscut peste tot în țară și cât mai mult în Europa. Are toate șansele: de talent nu duce lipsă, nici de ambiție, nici de putere de muncă, uimitoare pentru vârsta ei, ceea ce o face să fie deja un reper pentru copiii și adolescenții de azi.
Oana Berliba-Soare