You are currently viewing Smaranda Livescu iubește Târgoviștea, dar a fugit peste ocean ca să-i învețe engleza pe americani

Smaranda Livescu iubește Târgoviștea, dar a fugit peste ocean ca să-i învețe engleza pe americani

Am avut astăzi ocazia de a sta de vorbă cu unul dintre românii care au pus țara noastră pe harta lumii încă din vremea în care noi ne aflam sub un regim totalitar și am bucuria deosibită de a vă împărtăși o mică parte din povestea Smarandei Livescu, președintele Uniunii Internaționale a Femeilor Române UNIFERO.

Deși s-a născut în București, și-a petrecut copilăria la Târgoviște, în casa bunicilor și încă de atunci era îndrăgostită de oraș. Astăzi vorbește despre Târgoviște ca despre o adevărată bijuterie a României și se străduiește să pună orașul nostru în locul cuvenit. A plecat în Statele Unite acum 40 de ani și astăzi este unul dintre cei mai apreciați profesori universitari de acolo, dar nu pierde nicio ocazie să le povestească tuturor despre istoria fostei capitale a Țării Românești.

Provenind dintr-o familie de intelectuali, și-a petrecut copilăria printre cărți și-a văzut cum familia sa era nevoită să ardă fotografii de familie pentru a ascunde de ochii Securitățile legăturile cu elita intelectualității românești. A plecat la Iași, la facultate și acolo a și fost profesoară o vreme.

Sub pretextul unei expoziții de artă, alături de soț și lăsând doi copii acasă, în urmă cu 40 de ani, Smaranda Livescu trece granița României și, cu greu, prin întâmplări pe care părea că Dumnezeu le-a rânduit pentru ea, a ajuns într-un lagăr de refugiați din Austria și, odată cu ea, doar cu hainele de pe el și o jucărie, ajunge și fiul profesoarei. Fiica, Laura Nureldin, rămâne în țară, la sora Smarandei. Cu greu primește aprobare să plece în Statele Unite și ajunge să se stabilească în Atlanta, Georgia. Până reușește să-și echivaleze studiile, muncește ca și cameristă. Apoi, reușește să devină profesor de engleză la o școală elementară, își continuă studiile și, treptat, ajunge să le predea metodică și psihopedagogie profesorilor americani. Este chemată la conferințe în multe state și își dorește să aducă tot ce-a învățat și în România.

Când, în anii ’90 s-a întors să-și ia și fiica în Statele Unite, a aflat că sora sa o declarase ca fiind fugară și obținuse tutela fiicei sale. Deși a obținut un ordin judecătoresc, sora ei a refuzat să-i dea copilul care astăzi Laura, unul dintre cei mai cunoscuți jurnaliști din România, a rupt complet legătura cu mama sa. Nici măcar eu n-am cuvinte suficiente pentru a vă reda durerea pe care o pot exprima ochii unei mame aflate într-o asemenea situație.

Nu-și dorește să se întoarcă în România, dar, pentru a-i ajuta pe români să înțeleagă că există o Românie și dincolo de granițe, a fondat UNIFERO și luptă pentru familiile de români plecate peste graniță. La început, Organizația semnase parteneriate cu biblioteci din țară încercând să faciliteze comunicarea între copii și părinții de peste graniță. A făcut multe acțiuni caritabile de-a lungul timpului și, dincolo de statutul intelectual, este un om spiritual și empatic. Scrie și cărți de ficțiuni și chiar pregătește o carte despre fuga din România comunistă.

Claudia F. BADEA

Distribuie: