You are currently viewing Om Jadeite, artistul care aduce arta în stradă pentru a fi accesibilă tuturor

Om Jadeite, artistul care aduce arta în stradă pentru a fi accesibilă tuturor

Când talentul arde să iasă la suprafață, artistul va găsi orice cale posibilă doar să făurească artă. Așa a fost și în cazul lui Florin Marian Petre  cunoscut drept „Om Jadeite”. Astăzi, pe orice pune mâna, transformă în artă.

Fascinat de desenele pe care tatăl său i le făcea în copilărie, Florin a început să le reproducă și așa i-a descoperit mama lui talentul. S-a înscris apoi la Liceul de Arte Bălașa Doamna din Târgoviște și, deși era fascinat de pictură, a ales arhitectura, făcând parte din prima generație care a absolvit cursurile Liceului la secția de arhitectură. Apoi a urmat Facultatea de Arhitectură, însă picta în paralel.

La 12 ani și-a câștigat primii bani din artă pictând pe un magazin de piese auto din Pucioasa. Apoi, până pe la 16 ani a pictat toate blocurile din cartier, a pictat pe mașini și pe orice material i se oferea. De 10 ani în coace, Florin spune că a pictat continuu. De-a lungul timpului a pictat pe haine, pe clădiri, pe încălțăminte, mașini, biciclete și orice altceva își mai doreau oamenii. Mai mult, pentru că și-a cultivat în școală și abilitățile de arhitect, s-a și implicat în câteva proiecte în care a dat un nou sens interiorului unor case, restaurante sau apartamente.

 

Am lăsat o bucățică din mine pe orice lucru pe care l-am făcut

Unul dintre cele mai spectaculoase proiecte în care artistul a fost implicat s-a desfășurat pe perioada pandemiei. În urma unui contract cu Primăria Sectorului 3 al Capitalei, Florin Petre a pictat străzile din București dând viață celor mai anoste locuri. A pictat peste 80 de școli și multe alte clădiri și locuri. Ba chiar a făcut artă și pe o bună parte din pasajul Mihai Bravu din București. Cu ajutorul picturilor sale pune în valoare și o bună parte a culturii tradiționale românești.

 

Artistul dâmbovițean nu se vede făcând altceva în afară de artă, deși, uneori, proiectele în care se implică îl țin departe de familie. Trăiește prin fiecare operă a sa, ne umple tuturor viața de culoare și, ca prin magie, aduce la viață orice lucru banal prin talentul său.

Claudia F. BADEA

Distibuie