Teodora este din Valea Lungă, are 27 de ani și locuiește de 9 ani la 40 km de Paris. A plecat în Franța la 18 ani și jumătate, lucrează în comerț, dar a avut ocazia să-și dezvolte în noua țară și pasiunea pentru dans. Și nu oricum, reușind chiar să însoțească anul trecut echipa națională de Zumba a Franței la unul dintre cele mai mari evenimente din Europa.
Mi-am dorit dintotdeauna să dansez. Erau trupe și cursuri în Moreni, dar eram foarte timidă și nesigură. La doi ani după ce m-am acomodat cu limba și viața în Franța, m-am gândit să fac și activități sportive și astfel am descoperit cursurile de Zumba. Am avut norocul de a cunoaște un profesor cu o energie debordantă, un dansator care a colaborat cu foarte mulți artiști și am fost cucerită de Zumba. La început preferam să stau retrasă, în spate, având impresia că nu dansez bine. Profesorul m-a observat și mă chema să stau mai în față, să prind încredere. După aproape un an în calitate de elev, profesorul mi-a propus să iau parte la un eveniment filmat și să intru într-o licență Zumba.
Astfel s-ar rezuma începutul. Cu pasiune și multă muncă a continuat apoi pe acest drum. A lucrat ca voluntar timp de un an cu o asociație, pentru a acumula experiență și a acoperi partea de practică de care avea nevoie pentru a deveni educator sportiv/instructor fitness. „Am avut ocazia de a intra în Federația Franceză de Sport și timp de 8 luni de zile am fost în examene, atât de teorie, cât și de practică, iar la final anului 2021 am primit diplomă recunoscută”, explică Teodora, care ulterior a fost contactată de diferite săli de sport, până la un moment dat când ajunsese să lucreze cu patru dintre ele, seara, după job, ca antreprenor în activități sportive.
“Mie mi-a plăcut dintotdeauna să transmit, pun suflet în ceea ce fac”
Diploma obținută îi permite să încerce și alte programe/licențe și a avut oferte în acest sens. Zumba este însă ceea o reprezintă. „Lumea confundă. Zumba nu este un stil de dans, este o marcă. În Zumba folosim foarte multe stiluri de dans pe care fiecare profesor le adaptează la propriul stil, la propriul gust și la grupul pe care îl are. Zumba e energie. Mie mi-a plăcut dintotdeauna să transmit, pun suflet în ceea ce fac, iar dansul a fost cel prin care am reușit să transmit de fiecare dată pasiunea din spatele meseriei”, mărturisește tănăra care are grupuri de elevi cu vârste cuprinse între 19 și 65 de ani. Îi place activitatea de profesor, dar simte nevoia de a reveni din când în când la statutul de elev. Acest statut i-a adus cele mai mari satisfacții în Zumba.
În calitate de elev am avut ocazia de a participa la două evenimente în Belgia și experiența cea mai frumoasă a fost participarea la Croaziera Zumba, în 2022, cu echipa națională de Zumba a Franței, alături de instructori cu experiență de peste 15 ani. Am plecat din Marsilia și am traversat Italia și Spania, cu diverse opriri. Ca profesor sunt tehnică și am în vedere foarte mult și partea de securitate pentru elevi, dar am nevoie să fiu și elev, să dau toată energia și să dansez cum îmi doresc. Pentru aceasta am avut nevoie de croaziera aceasta. Am plecat singură. Prietenele mele nu erau disponibile în momentul respectiv, am luat contact cu echipa, am cunoscut persoane minunate, mi-am făcut mulți prieteni. Am avut cursuri, seri tematice, nu am coborât de pe barcă, a fost deconectare totală. La finalul celor 7 zile am lăcrimat.
Va susține un curs gratuit de Zumba în vară, la Moreni
În calitate de profesor, a mai avut activități în România, dar niciodată în Dâmbovița. Din dorința de a transmite energia benefică a Zumba și dâmbovițenilor din zona natală, s-a gândit să susțină un curs gratuit în august, când va veni acasă la părinți, în vacanță. „M-am gândit că la Moreni lumea nu prea are acces la astfel de activități și nimic nu poate fi mai frumos decât să împarți pasiunea ta cu oamenii dragi, cu cei de acasă. M-am gândit mai mult la tineri care nu mai fac mișcare în ziua de azi, dar e un curs deschis tuturor vârstelor. Am contactat primăria pentru un spațiu și sonorizare și am fost asigurată de sprijinul necesar”, spune Teodora care speră ca prin activitatea sa de voluntariat în această direcție să deschidă noi orizonturi dâmbovițenilor de acasă.
Oana Berliba-Soare