You are currently viewing Bijuteriile Cetății – Colecția Specială a Bibliotecii Județene „Ion Heliade Rădulescu”

Bijuteriile Cetății – Colecția Specială a Bibliotecii Județene „Ion Heliade Rădulescu”

Mulți nu știu, însă Târgoviștea este leagănul tiparului românesc. „Sus la Mănăstire” călugărul Macarie, deprins cu meșteșugul tipăririi la Veneția, a tipărit prima carte din țările române – Liturghier, 1508. De atunci, în Capitala Țării Românești cartea a rămas un lucru prețios, îngrijit și onorat cum se cuvine. Domnitorii Țării s-au îngrijit mereu să sprijine cărturarii și să le ocrotească munca. Vremurile s-au schimbat, însă prețuirea față de carte a rămas neschimbată.

Locul care îngrijește astăzi de neprețuitele cărți din Cetatea de Scaun este Biblioteca Județeană „Ion Heliade Rădulescu”. Printre miile de cărți de pe rafturi, printre documente prețioase, publicații de colecție, filme și fotografii rare, am descoperit în Bibliotecă și o colecție specială de cărți, manuscrise și alte tipărituri prețioase. Colecția Specială poartă numele Stolnicului Constantin Cantacuzino și ascunde, pe lângă documente și corespondență, cărți cu însemnări și autografe, ba chiar și 83 de cărți care fac parte din Patrimoniu.

Recondiționate, depozitate cu grijă în condiții speciale și ferite de ochii publicului larg, în Biblioteca Județeană de la Târgoviște se ascund cărți tipărite în secolul al XVII-lea, corespondență aparținând marilor oameni de cultură din țara noastră, dar și cărți străine care au ajuns în grija bibliotecii. Printre cărțile prețioase se ascund manuscrise ale autorilor precum Ion Barbu, George Bacovia, Marin Preda, ori Marin Sorescu. Biblioteca deține și corespondența unor oameni valoroși pentru cultura românească precum Tudor Arghezi, Alexandru Rosetti, Liviu Rebreanu sau Lucian Blaga. Pe lângă toate acestea, există în Colecția Specială și cărți cu autografe și însemnări ale autorilor, documente și chiar cărți considerate a fi opere de artă.

 

Atunci când vorbim despre carte din secolele XVII – XIX, Biblioteca Județeană îngrijește volume sub semnătura foștilor domnitori Matei Basarab, Șerban Cantacuzino și chiar Constantin Brâncoveanu. Cel mai vechi volum din Colecția Specială Constantin Cantacuzino a fost tipărit la Mănăstirea Dealu în 1644, respectiv Evanghelia Învățătoare. O altă carte prețioasă din Colecție este Îndreptarea Legii (1652), unul dintre cele mai valoroase documente care cuprinde norme de drept laic. În plus, tot la „Ion Heliade Rădulescu” se află și Biblia de la București tipărită în 1688.

În Cetatea de Scaun au fost întotdeauna prețuite valorile culturale și învățătura, iar Biblioteca Județeană „Ion Heliade Rădulescu” nu face altceva decât să se îngrijească de moștenirea prețioasă pe care o vom lăsa, la rândul nostru, celor ce vor învăța după noi. O carte e un cadou pentru mai mult decât o viață; ea poate fi cadou pentru o veșnicie.

 

………………………………

Urmăriți și podcastul realizat de municipiultârgoviște.ro – Oamenii Cetății cu Gabriel Cristache

 

Distribuie: