Fiecare dintre noi are în minte o imagine sau un miros atunci când spunem „Paște”. Fie că vorbim despre familia adunată în jurul mesei, despre Lumina adusă cu multă trudă acasă, ori despre parfumul cozonacului, târgoviștenii prețuiesc tradițiile. Astăzi am ieșit pe stradă și-am stat de vorbă cu oamenii cetății despre tradițiile și obiceiurile lor.
„Tradițiile din familia mea sunt legate de biserică. În Joia Mare mergem la Denia celor 12 evanghelii, iar vineri, la Prohodul Domnului, unde cântăm cu toții slujba de înmormântare a Domnului. Când eram mic, obișnuiam să merg cu părinții mei să mă dau pe sub Masă și să aduc flori. Asta, după ce înainte mergeam să „mă îmbrac” de Paște. De Înviere merg cu ai mei să luăm lumină, stăm la slujbă și ne împărtășim. Apoi, ziua, ne strângem cu toții la masă, ciocnim ouă roșii și petrecem timp împreună. Paștele se face întotdeauna în familie.” – Alexandru, 29 de ani, profesor
„Când eram mici punem ou roșu în apă sâmbătă seara și în dimineața de Paște ne spălam pe față cu apa aia ca să fim roșii în obraji tot anul. În ziua de Paște când mâncam oul trebuia să nu băgăm mâna în sare, să nu atingem sarea, că ne aducea ghinion tot anul.” – Mihai, 28 de ani, operator calculator
”Joia se vopseau ouăle cu foi de ceapă. Le decoram cu frunze de leuștean și pătrunjel, le legam în dresuri și le vopseam roșii și galben – portocaliu (cu foi de ceapă). Sâmbătă se gătea drob, stufat și seara se frământa cozonacul care se cocea noaptea; parfuma casa și scăpa nemâncat. Dimineața găseam la baie un pahar mare, transparent, în care mamaia punea un ou roșu și unul alb și cu apa aia ușor rozalie mă spălam pe față. Am făcut asta pentru copii mei cât au fost mici. Cred că mai mult pentru că-mi amintea mie de copilărie decât pentru ei.” – Maria, 48 de ani, Ghid turistic
„La ora 23-23:30 merg împreună cu familia la biserică pentru slujba de Înviere și pentru a primi lumină. Revenim acasă și deasupra ușii facem o mică cruce cu ajutorul fumului unei lumânări, apoi lăsăm Candelele aprinse afară, pe terasă, ca să ardă până se consumă. Intrăm in casă, ciocnim ouă roșii, mâncăm cozonac sau pască și bem șampanie.” – Mihnea, 50 de ani, manager
„Nu mai am tradiții sau obiceiuri de câțiva ani. După ce a murit mamaie… De obicei postesc negru o zi sau două. Mama face înghețată de casă și mergem la ea în noaptea de Înviere, dar cam atât.” – Daniel, 46 de ani, magistrat
„Ouăle roșii vopsite în ciorap cu frunze de plante pe care le așezam pe ele. Cozonacii făcuți pe vatră și curățenia… ” – Oana, 47 de ani, funcționar public
Lucrurile simple creează cele mai frumoase amintiri, iar târgoviștenii știu să se bucure de simplitatea și de încărcătura spirituală a unei astfel de sărbători.
Pictorul Mihai Șerbănescu a venit la podcastul Oamenii Cetății, cu Gabriel Cristache, într-o discuție despre artă și spiritualitate.