You are currently viewing Cine a fost Constantin I. Nicolaescu și de ce Liceul „Voievodul Mircea” ar trebui să-i poarte numele

Cine a fost Constantin I. Nicolaescu și de ce Liceul „Voievodul Mircea” ar trebui să-i poarte numele

Este unul dintre subiectele tratate de istoricul Mihai Oproiu, cu ajutorul căruia descoperim una dintre marile personalități ale orașului. Constantin I. Nicolaescu a fost avocat, profesor, publicist, director, lider de partid, prefect, secretar general la Ministerul de Interne, președinte al Senatului. S-a implicat activ pentru a sprijini și moderniza dezvoltarea Târgoviștei și a Dâmboviței și a fost unul dintre primii donatori ai orașului, donând și terenul pe care s-a construit mai târziu Liceul „Voievodul Mircea”. De aici și propunerea apreciatului istoric de a da schimba numele instituției de învățământ.

În anul 1982, pe când eram director al Muzeului Județean de Istorie Dâmbovița, am primit o vizită care m-a impresionat foarte mult. Bătrânul avocat Jean Florescu venise să aducă la muzeu două tablouri mari, se cărase cu ele tocmai de la București. Când le-a desfăcut am văzut că erau două fotografii înrămate, care ilustrau același eveniment, în centru se afla figura impozantă a lui Constantin I. Nicolaescu, președinte al Senatului în ziua depunerii jurământului de rege de către Mihai I. A doua zi, Securitatea a venit să întrebe ce donație a făcut Jean Florescu, am explicat că sunt fotografii cu valoare istorică deosebită, fără să le spun că regele apărea în ele. Tot Jean Florescu, fost secretar al lui Constantin Dimitriu, donase și o serie de alte documente și fotografii despre care vom relata în continuare.

Citește aici materialul scris de istoricul Mihai Oproiu!

Sursa foto: Iulia Ghercă

Distribuie: