You are currently viewing Dragoș Baronide duce mai departe moștenirea elenă a bunicului său

Dragoș Baronide duce mai departe moștenirea elenă a bunicului său

E important să nu uităm unde ne sunt rădăcinile și să nu ne pierdem printre mulțimile de străin când viața ne duce de colo-colo. Bunicul lui Dragoș a trebuit să părăsească Grecia înainte de cel de-Al Doilea Război Mondial. A luptat pe front cu drapelul românesc pe armă și-a rămas la Târgoviște până la capăt. Din pricina războiului și a regimului totalitar ce a urmat, bunicul lui Dragoș împreună cu alți eleni au devenit cetățeni români cu acte în regulă. După căderea comunismului, elenii din toată țara, inclusiv cei din Târgoviște, s-au căutat unii pe alții din casă în casă și s-au strâns la un loc pentru a-și onora tradițiile.

În 2006 apare și la Târgoviște primul ansamblu de dansuri elene, Oniro. La început nu știau prea multe despre dansuri, ori despre costume, dar s-au mobilizat rapid pentru a-și onora rădăcinile. În 2014, din dorința de socializare, Dragoș se alătură și el ansamblului, iar în 2016, când mulți dintre membrii se retrag, el devine liderul și coregraful grupului. Pe atunci avea doar 16 ani. Pentru că nici el nu știa prea multe la început, a cerut ajutorul comunității elene din Ploiești. Au început să apară rând pe rând festivalurile și reprezentațiile culturale. Și-au găsit costume potrivite și, înainte de pandemie, abia dacă mai făcea față persoanelor dornice să învețe despre cultura elenă. Pandemia a schimbat însă lucrurile. În grupul de copii au rămas mai puțin de 10, iar grupul de adulți are astăzi puțin peste 20 de membri, majoritatea fiind filoeleni, nu eleni de origine.

În urmă cu puțin timp, Dragoș și acum Ilios s-au întors de la Festivalul Elenismului 2022. Au urcat pe scenă cu un dans numit Serra, un dans de război menit să amintească de momentul genocidului otoman asupra elenilor. După frumoasa lor reprezentație, publicul nativ a izbucnit în lacrimi și ropote de aplauze aducându-și aminte de momentul negru al istorie grecești. Dragoș speră să poată participa la cât mai multe evenimente și, mai ales, speră ca mulți dintre tinerii Cetății să se alăture ansamblului.

Deși nu tocmai mare, comunitatea elenă din Târgoviște a făcut de-a lungul timpului multe evenimente spectaculoase care să le arate și altora cultura bogată a Greciei și prețuirea lor pentru tradiții.

Distibuie