În cadrul proiectului de colectare selectivă a deșeurilor în județul Dâmbovița, toți locuitorii județului trebuie să colecteze selective. Colectarea selectivă impune ca punctele de precolectare din mediul urban și rural, zonele de blocuri, să fie dotate cu recipienți pentru colectarea deșeurilor de plastic și metal și pentru deșeurile de hârtie. În eurocontainerele negre se vor depozita deșeurile menajere, fracția umedă.
Pentru zona de case, atât în mediul urban, cât și în cel rural, fiecare gospodărie va primi o pubelă de 120 l pentru deșeurile menajere și, lunar, 2 saci albaștri pentru hârtie și carton și 2 saci galbeni pentru plastic și metal.
Sticla se va precolecta în recipienți de tip clopot. Mai exact, târgoviștenii, dar și ceilalți dâmbovițeni, trebuie să ducă sticlele în acești recipienți. De ce este importantă reciclarea sticlei: aceasta se descompune în aproximativ un milion de ani, fiind cel mai rezistent deșeu produs de umanitate.
Dar ce se întâmplă cu sticla?
Odată ajunsă la reciclator sticla se spală și este sortată pe culori (incoloră, mai valoroasă pentru reciclare, și colorată, din care se produce sticlă din aceeași culoare). La final sticlă este spartă și măcinată, topită și granulate, ca materie primă pentru sticlă reciclată.
Ce sticlă reciclăm?
Nu orice sticlă trebuie adusă la clopotele de reciclare. Vesela, oglinzile, becurile, geamurile sunt reciclabile dar nu fac parte din categoria deșeurilor de sticlă. Acestea pot fi colectate separate.