You are currently viewing În octombrie 1930, Regele Carol al II-lea îl înscrie pe Principele Mihai la Liceul de la Mănăstirea Dealu

În octombrie 1930, Regele Carol al II-lea îl înscrie pe Principele Mihai la Liceul de la Mănăstirea Dealu

Pe 25 octombrie 1930, conform tradiţiei stabilite de înaintaşii săi, regele Carol al II-lea l-a înscris pe Mihai, fiul său şi Voievod de Alba-Iulia, în evidenţa liceului în clasa întâi –“Promoţia Măriei Sale Mihai”, printr-o scrisoare adresată ministrului Armatei:

Scumpul nostru ministru al Armatei, Tradiția creată de Regele Carol I, ca principii României, în decursul anilor școlari, să fie înscriși în controalele unui liceu militar, doresc să o urmez și EU.

În consecință, veți însuma, Domnule Ministru, pe iubitul MEU fu, Maria sa Mihaiu, Mare Voievod de Alba Iulia în controalele Liceului Militar N. Filipescu de a Mănăstirea Dealu, pe ziua de 25 octombrie, când împlinește 9 ani.

Prin acesta doresc ca legătura  există între Dinastie și Oștire să fie întărită încă mai mult și că El chiar din copilărie să simtă mândria de a purta haina ostașilor, grație credinței căreia marii Mei înaintași au putut înfăptui independența și unirea tuturor Românilor, sub o singură coroană.

Iubite domn ministru, să credeți în sentimentele mele de dragoste.” Carol, Sinaia, 5 octombrie 1930.

Datorită noii situaţii, conform Înaltului Decret nr. 3322 din 2 octombrie 1930 şi publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 227 din 9 octombrie 1930, a fost schimbată uniforma elevilor asemenea celor din Regimentul de gardă. Pregătirea teoretică a Principelui Mihai s-a făcut într-o clasă specială organizată în Palatul Regal din București. Clasa va avea, la sugestia lui Nicolae Iorga copii din toate straturile sociale și din toate provinciile țării. Pregătirea militară a Principelui s-a făcut, însă, la Liceul de la Mănăstirea Dealu.

Elevii Școlii au defilat pe 10 mai 1933 la București, în fața Regelui Carol al II-lea și a Reginei Maria, avându-l în frunte pe Șoimul Mihai, iar  o lună mai târziu , regele Carol II făcea o vizită fiului său la Mănăstirea Dealu, ocazie cu care vizitează şi Târgoviştea. Regele Mihai se va întoarce la Dealu abia în 2010, într-o vizită alături de Principesa Margareta.

Povestea școlii de elită de la Dealu, începută în 1912, s-a încheiat în 1940, când un cutremur a pus la pământ mare parte din construcție. În mod cu totul fericit, nici un elev sau profesor nu a avut de suferit, cutremurul având loc în timpul nopții, iar zona dormitoarelor fiind cea mai puțin afectată.

Distribuie: