You are currently viewing Păun Împărat –  Copiii au nevoie de povești cu tâlc

Păun Împărat – Copiii au nevoie de povești cu tâlc

Am crescut, ca mulți dintre noi, pe lângă bunici. N-aveau școală multă și mă-nvățau ce auziseră și ei de la bătrânii lor. N-aveau creioane colorate, jucării sofisticate sau ecrane interactive, dar aveau ceva mult mai prețios – aveau povești. Cred c-am auzit povestea lui Harap-Alb de sute de ori de la bunica mea. O știam în detaliu, dar ea mereu adăuga ceva și-o făcea unică. Amintirile din copilăria lui Creangă, Neghiniță și chiar și Poveștile Fraților Grimm se auzeau diferit cu glasul bunicilor. Îmi spuneau povești cu balauri, cu prinți și cu tărâmuri magice, dar nu uitau niciodată să se oprească din poveste și să-mi spună care-i lecția pe care o am de învățat din acele povești. Așa am învățat lecții prețioase pentru viață – din basmele bunicilor. Copiii noștri mai învață astăzi din basme?

Asta este întrebarea pe care și-a pus-o și Vasile Lupașc înainte să înceapă să pună pe hârtie povestea lui Păun Împărat.

 

„Când eram eu mic fiecare basm avea o pildă. De la o vreme apar basme în care Făt-Frumos ia sabia, îi bate pe toți, o ia pe Cosânzeana și pleacă. Și pilda unde mai e?!”

Din dorința de a pune tâlcuri iscusite în mințile și inimile crude s-a născut „Păun Împărat” – o colecție de pilde pentru toate vârstele. Cartea, într-o formă idilică, ne amintește de poveștile pe care bunicii ni le spuneau cu atât de mult suflet și cu dorința de a ne învăța despre viață.

 

     ” ”Păun Împărat” este, aparent, un basm clasic, scris într-o limbă română caldă, arhaică, exact ca cele din copilaria noastră. Dar, citindu-l vedem că tema principală este extrem de modernă. Păun Împărat are în primul rând, pilde pentru cei mici și cei mari, sfaturi despre cum putem trăi mai bine cu toții, împreună. Pilda la care țin cel mai mult este legată de respectul față de tot ce înseamnă ființa vie, mai cu seamă, față de pădure cu vietățile, aerul și magia ei. Sper ca cei care astăzi sunt mici să  înceapă să iubească natura, să o respecte și, la nevoie, să o apere”, spune Vasile Lupașc despre noua lui carte de povești.

Cartea cu tâlc este disponibilă pe site-ul Editurii Rhea.


Puiu Jipa, la Oamenii Cetății cu Gabriel Cristache

Distribuie: