You are currently viewing „S-a întâmplat în ianuarie”, la Târgoviște

„S-a întâmplat în ianuarie”, la Târgoviște

Muzeul de Istorie din Târgoviște este gazdă primitoare pentru tot mai multe evenimente culturale la nivel înalt. Ieri, 28 ianuarie 2023, artiști de renume de la Opera Națională București, Filarmonica „George Enescu”, Teatrul Național de Operetă și Musical „Ion Dacian”, Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” din Constanța și-au reunit talentele într-un concert gândit să omagieze mari personalități ale culturii române și mondiale, de asemenea să evidențieze unele evenimente cheie ce au avut loc în luna ianuarie.

Evenimentul „S-a întâmplat în ianuarie” a fost dedicat Luceafărului poeziei românești, Mihai Eminescu, Unirii Principatelor Române, precum și compozitorilor născuți în luna ianuarie – inegalabilii Wolfgang Amadeus Mozart și Franz Schubert, dar și compatriotul nostru Iosif Ivanovici. Vor fi aduse omagii, de asemenea, unor compozitori trecuți în eternitate în aceeași lună: titanul Giuseppe Verdi, sensibilul Franz Liszt, marele melodist Francis Lopez. Omagiată a fost și marea solistă Hariclea Darclèe, care a părăsit această lume tot în luna ianuarie și evocată premiera mondială a operei „Tosca”, de Giacomo Puccini, în care Haricleea Darclèe a strălucit ca interpretă a rolului titular.
I-au încântat pe cei prezenți artiștii: Elena Albu – vioară, Daniela Ciociea – soporană, Sernan Cristache – tenor, Gladiola Lamatic – soprană, Ștefan Lamatic – bas, Rărvan Săraru – tenor, Tudor Scripcariu – pianist. A prezentat concertul Liana Tauberg.

Evenimentul a fost organizat de Consiliul Județean Dâmbovița, prin Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște și Asociația Culturală „Katharsis”. Prezentă la eveniment a fost și actrița Claudia Motea. „Cred că acest moment are o însemnătate specială pentru că, prin menirea noastră de artiști, facem o atingere aici, în acest muzeu de istorie, spre dumnezeire” a opinat aceasta.

Distibuie