„Am început să desenez niște purceluși pe pereți și pe ușile de la cameră. Cel mai aprig critic a fost mama care nu a apreciat corespunzător. „
Dacă l-aș fi cunoscut pe Cristian Stanciu înainte de a ști cu ce se ocupă, aș fi putut ghici măcar una dintre meseriile lui. Calmul pe care îl transmite, ochii inocenți și vocea caldă nu puteau ascunde decât un „copil mare” căruia îi place să se joace și să descopere lumea. Cristian se joacă toată ziua cu multe culori și creează lumi pe care alții le descoperă. Deși mulți n-au crezut în talentului și-a avut parte mai mult de descurajări, ceva l-a determinat să nu renunțe.
Astăzi, ilustratorul din Cetate este profesor de istorie și spune că, deși îi place foarte mult să deseneze, n-ar renunța niciodată la meseria de dascăl. După ce nu și-a găsit locul la Școala Populară de Arte și a picat admiterea la Academia de Arte din Iași, Cristian a descoperit pasiunea pedagogică și a ales Facultatea de Geografie. Hărțile desenate de el pe timpul facultății au rămas acolo ca model pentru toate generațiile ce i-au urmat. În timp ce își făcea meseria de dascăl, Cristi nu a încetat niciodată să deseneze. A avut câteva desene și în ziarele locale, a descoperit banda desenată și a colaborat și cu edituri din București. La un moment dat, a semnat un contract cu revista Terra și timp de aproximativ un an a creat o bandă desenată pentru revistă. Pe atunci munca lui era fizică, nu digitală. Când a trecut în mediul digital, înainte de a avea o tabletă grafică, a desenat cu un cursor obișnuit chiar și o întreagă bandă desenată. Acum n-ar mai da niciodată tehnologia pe pânză și vopseluri. „Nu mai fac mizerie în casă!”, spune el, iar atunci când vine vorba despre avantajele tehnologiei în fața clasicelor mijloace „Într-un singur creion am tot ce am nevoie.”.
De-a lungul timpului, Cristian Stanciu a făcut benzi desenate, coperta unei cărți vândută în mii de exemplare, dar cea mai longevivă colaborare a sa este cu Vasile Lupașc. Șapte dintre cărțile acestuia conțin ilustrații făcute de Cristian. Mai mult, ilustratorul târgoviștean a creat grafica unui tricou pentru Antonia și a unui pentru prietenii de la Trooper. Acum își vinde ilustrațiile în mai multe locuri, e fericit cu tot ceea ce face și folosește talentul grafic pentru a atrage copiii în poveștile de istorie. Cristian Stanciu e un om simplu cu un talent greu de echivalat, dar care mai degrabă își subapreciază propria muncă decât să se laude cu ea.