You are currently viewing Eusebiu Barbu, între inginer hardware, videograf de week-end, radioamator și profesor la o școală privată

Eusebiu Barbu, între inginer hardware, videograf de week-end, radioamator și profesor la o școală privată

Pasiunile sunt cele care ne definesc. Eusebiu are o profesie și multe pasiuni. De fapt și profesia a plecat de la o pasiune, așadar putem spune că este un tânăr cu mai multe pasiuni și nu oricum, ci constructive. E pasionat de electronică și electricitate de când era mic, e pasionat de fizică, dar și de istorie și fotografie/videografie, împletind știința cu arta pentru un echilibru perfect. Este și radioamator (practică radiocomunicații prin posturi de emisie-recepție proprii), iar în plus a descoperit că îi place să transmită celor mici informațiile pe care le-a acumulat de-a lungul anilor. Fiecare dintre pasiuni îi cere timp, dar reușește să se organizeze în așa fel încât să se dedice tuturor.

A contribuit la realizarea primei legături din România cu Stația Spațială Internațională

Ca mulți alții, Eusebiu și-a început aventura în electronică la cercul de robotică din cadrul Palatului Copiilor din Târgoviște, coordonat de prof. Ion Ghițeanu. Era în gimnaziu, iar pasiunea sa i-a deschis drumul spre ingineria electrică și spre o profesie într-un domeniu captivant și de viitor și anume ingineria hardware. Absolvent al Colegiului Național „Constantin Carabella” din Târgoviște, mai înainte de a se număra printre absolvenții Universității Politehnica din București, el se bucură acum de ocazia de a oferi la rându-i din cunoștințele acumulate de-a lungul anilor elevilor târgovișteni pasionați ca și el de electronică și robotică. „Îmi place să împărtășesc din experiența mea, din ce am învățat” ne asigură tânărul de 23 de ani, cooptat recent în echipa unei școli private din Târgoviște, unde coordonează activitatea cercului de electronică, robotică și programare.

I-a plăcut electronica de mic copil pentru că „puteam lucra cu ceva palpabil” și a fost mai mult autodidact în deslușirea tainelor ei. Cunoștințele de robotică au completat perfect formarea sa și i-au adus în liceu un premiu important: locul II național la competiția CanSat organizată de Agenția Spațială Europeană, în colaborare cu Agenția Spațială Română. Echipa condusă de el a construit un satelit care a fost lansat dintr-un elicopter.

A participat de asemenea la proiectul ARIS EU 282 – prima legătură radio din România cu Stația Spațială Internațională. Este un moment cu atât mai important pentru el, fiind radioamator – deține licență prin care poate să transmită pe anumite frecvențe radio, face parte dintr-o comunitate de oameni pasionați cu care face un schimb permanent de cunoștințe, pe calea undelor radio.

„Sunt o fire autodidactă”

Acum este inginer hardware la o mare companie în București, job care îl pasionează pentru că îl solicită în permanență. Cât privește secretul rezultatelor lui, acesta implică multă muncă. „Experiența și persevereța sunt cheia succesului. Aplic 20-30% din ce am învățat în facultate. Restul am învățat individual, pentru că sunt o fire autodidactă. Ca inginer contează să știi unde să cauți informația care îți trebuie. Este imposibil să înveți 1000 de formule, dar trebuie să știi unde să cauți formula care îți trebuie” consideră esențial tânărul târgoviștean, ca un sfat pentru cei care intră în acest domeniu.

Chiar dacă are destule pasiuni și activități prin care le manifestă, găsește timp și pentru alte hobby-uri. Dacă în timpul săptămânii este inginer și lucrează și la proiectele sale legate de electronică, în week-end se deconectează, dacă putem spune așa, la evenimente, ca videograf. A început acestă activitate la 16 ani și ce filmeză în week-end lucrează după program în timpul săptămânii. După cum se deduce, lui Eusebiu îi place să fructifice timpul și o face admirabil, prin pasiunile sale, fiind un bun model de urmat și de cei mici, și de cei mari.

Distribuie: