You are currently viewing Noi premii internaționale pentru elevii cercului de robotică de la Palatul Copiilor Târgoviște

Noi premii internaționale pentru elevii cercului de robotică de la Palatul Copiilor Târgoviște

De 23 de ani, prof. Ion Ghițeanu îndrumă elevii din Dâmbovița în electronica aplicată, iar echipele de la cercul de Construcții electronice și robotică din cadrul Palatului Copiilor Târgoviște aduc acasă premii valoroase cu roboții pe care îi creează. Ultima astfel de recunoaștere a venit de la concursul internațional cu tradiție „Trofeul de Robotică Robotor 2023”, de la Drobeta Turnu Severin, la care au participat elevi din 4 țări, iar din România din 17 județe. Echipa Palatului Copiilor Târgoviște, având ca lider pe Dragomir Gabriela Isabela, a obținut un loc I la Mini Sumo (roboți ce încearcă să se scoată unul pe altul din arenă) și 2 locuri III la Urmăritori de linie (roboți de curse).

Ce mai bună clasare a fost obținută de Zaharia Matei (10 ani) și Dragomir Alexandru (12 ani). Robotul la care au lucrat împreună timp de 3 luni a obținut locul I. „A fost o experiență care nu mai poate fi refăcută cu astfel de concurenți, cu astfel de roboți și cel mai mult mi-a plăcut că am stat cu toți colegii mei timp de patru zile să lucrăm la roboți și să ne distrăm împreună” a evidențiat marele câștig Matei Zaharia, cel mai mic membru al echipei.

De experiența concursului s-au bucurat toți elevii, nivelul ridicat al competiției motivându-i să dorească să se autodepășească. „Nu am reușit să obțin un premiu pentru că au fost roboți mai buni în competiție, iar asta mă motivează să muncesc mai mult” ne-a mărturisit Băluțoiu Bogdan, în vârstă de 15 ani, elev al cercului de robotică de 5 ani.

Isabela Dragomir este „veterana” echipei. Are 18 ani și participă de 10 ani la activitățile cercului, adunând multe premii la competițiile de electronică aplicată. Țintește ca domeniu de pregătire pe mai departe Informatică industrială, dar până atunci se dedică școlii și activității de la cercul coordonat de prof. Ion Ghițeanu. „De-a lungul anilor, am prins trei echipe aici. M-am atașat de colegi și am vrut să continui, să ajut echipa” explică ea motivul pentru care nu a renunțat la această activitate.

Cercul de Construcții electronice și robotică pune bazele în viitoare cariere de ingineri, cum este și cazul lui Sebastian Darmaz, care lucrează în prezent la Microsoft și căruia i-am dedicat un articol separat. Munca lui la cercul de robotică a fost continuată de colegi mai tineri, dar cu potențial. Cristian Eduard este din Găești, este clasa a X-a și, împreună cu echipa, a reușit să facă un robot autonom cu care să comunice, proiect inițiat de Sebastian Darmaz, început de la 0 de trei ori și trecut prin mai multe revizii. Radu, cum a fost denumit, are două funcții principale: funcția de recunoaștere facială – cu ajutorul camerei recunoaște persoana și o salută și funcția de recunoaștere vocală. „Pozele sunt încărcate în baza lui de date și la fiecare pornire antrenează un model de recunoaștere facială. Pe mine mă recunoaște și mă salută ca lider al proiectului, iar pe Izabela ca pe lider al echipei și așa mai departe. Mai are un model de recunoaștere vocală, orice comandă începând cu prefixul Radu. Putem să-i adresăm întrebări, să play-eze melodii de pe youtube”, ne-a explicat Edi.

„Avem nevoie de oameni cerebrali, avem nevoie de specialiști, de suflete adevărate și curate și asta nu se poate face decât cu efort. Este o reală plăcere să lucrezi cu copii care au un scop și care știu ce vor. Pe acești copii nu-i interesează lucrurile trecătoare și fără valoare. Noi, cadrele didactice, nu putem să facem minuni. Părinții au avut grijă să le dea o pornire bună în viață și am numai cuvinte de mulțumire părinților care au reușit să educe niște copii deosebiți”, evidențiază prof. Ion Ghițeanu. Acești copii au nevoie de sprijin mai mult decât din partea părinților și a instituției, de sprjin financiar pentru a-și putea dezvolta abilitățile. „Ei sunt viitorul și în ei trebuie investit” spune profesorul care, deși este pensionat, a acceptat să continue activitatea pentru a ajuta elevii pasionați de electronică să pună bazele unei viitoare cariere.

Oana Berliba-Soare 

Distribuie: