You are currently viewing Cu multă pasiune, Iulia Ghercă prețuiește istoria Târgoviștei

Cu multă pasiune, Iulia Ghercă prețuiește istoria Târgoviștei

       În multe dintre numerele revistei noastre am preluat cu drag materialele Iuliei despre istoria de acum mai bine de 100 de ani a Cetății. Ne-au fascinat poveștile și dedicarea ei, iar astăzi vreau să vă arătăm și dumneavoastră cine este omul din spatele acelor texte.

Despre Iulia Ghercă se pot spune multe, dar cel mai prețios accesoriu pe care-l poată cu mândrie este pasiunea ei. N-a fost de la început așa. Povesteai ei începe într-o direcție total opusă. La îndemnul părinților și pentru că-și dorea să meargă la un liceu bun, Iulia alege Liceul Economic Ion Ghica din Târgoviște. Descoperă destul de rapid că nu e tocmai ceva ce i se potrivește, dar duce până la capăt ceea ce începuse. La 18 ani, când toată lumea pune presiune pe tineri să-și aleagă drumul în viață, Iulia nu știa prea multe despre asta. O fascina istoria, dar parcă și-ar fi dorit să devină și avocat. Cum universul are totuși grijă de calea noastră, Iulia descoperă întâmplător anunțul de înscriere pentru Facultatea de Jurnalism la Universitatea Valahia din Târgoviște. Așa ajunge să facă parte din prima generație de jurnaliști școliți în Cetate. Deși nu se vedea în mediul audio-vizual, în anul 3 de facultate ajunge să facă parte din echipa de știri de la Radio D. Apoi trece spre Artpress TV și, puțin mai târziu, MDI TV. În prezent, Iulia realizează emisiuni pentru cel mai longeviv post de televiziune local, Columna TV.

Cumva, printr-o coincidență a sorții, Iulia se trezea nevoită să facă tot soiul de materiale despre istoria orașului. A avut chiar și o serie legată de ruinele industriei Cetății. Astăzi, majoritatea materialelor ei s-au pierdut, căci nu există o arhivă a presei de la acea vreme. A început să scrie apoi despre monumente, despre casele vechi și despre ruine. Se documenta tot mai mult și era tot mai atrasă de acest domeniu. Pentru că nu toate materialele ei despre istorie erau apreciate, iar gurile rele contestau munca ei de cercetare, Iulia a decis ca la 35 de ani să devină student al Facultății de Istorie din Târgoviște. „Nu aveam legitimitate.”

Din dragostea pentru istoria acestui oraș, s-a născut și site-ul Turnul Cetății, dar și filmulețele care pot fi văzut și pe canalul de YouTube Iulia Ghercă. Inițial scrie toate acele materiale documentat pe o pagină de Facebook, dar după 3 ani de muncă pagina a fost ștearsă și a pierdut aproape totul. Acum arhivează cu atenție toate materialele.

Pentru că pun suflet în munca asta, ea este și bine primită. Am reușit să-mi formez un public foarte bun, cu oameni de calitate. Nu este numeros, dar asta contează mai puțin. Mă interesează calitatea acestor oameni. Mulți sunt din domeniul acesta unde mi se pare foarte greu să pătrunzi venind dintr-o altă zonă.

Iulia se străduiește să documenteze istoria Cetății, iar cea mai mare piedică este lipsa unei arhive de imagine pe care Târgoviștea nu are. Găsește fotografii rare și află povești inedite de la oamenii care au trăit în vremea în care Cetatea arăta tare diferit. Deși uneori simte că se luptă cu morile de vânt și face o muncă prea puțin apreciată, își dorește să pună în paginile unei cărți istoria de la 1900 a Târgoviștei și, alături de Asociația Târgoviștea restaurată, luptă pentru a salva orașul vechi și pentru a realiza o hartă digitală a tuturor monumentelor târgoviștene.

Pentru Iulia nu prea mai există multe în afara istoriei. De ani buni își dedică timpul liber cercetării și chiar și atunci când călătorește, caută povești ce merită să fie spuse. Se simte în vocea ei tristețea cu care vorbește despre indiferența oamenilor față de trecut și speră ca într-o bună zi să se poată mândri că a contribuit la schimbarea opiniei oamenilor despre ce este și la ce ne folosește un monument istoric.

Redactor Claudia F. BADEA

 

Distribuie: