You are currently viewing Lect. univ. dr. Felix Goldbach: „Târgoviștea rămâne casa mea, iar Universitatea Valahia – sufletul meu”

Lect. univ. dr. Felix Goldbach: „Târgoviștea rămâne casa mea, iar Universitatea Valahia – sufletul meu”

Dacă îți descoperi pasiunea la timp și înțelegi că munca este singura cale către visuri, e aproape imposibil să nu devii un om de succes. Felix Constantin Goldbach și-a descoperit de mic pasiunea pentru muzică, iar astăzi este unul dintre pilonii importanți ai muzicii Cetății. Născut în județul Botoșani, a început să cânte la clarinet pe când avea doar 10 ani și n-a mai dat drumul instrumentului de atunci. Și-a continuat studiul și, pe vremea când era student al Universității Transilvania din Brașov, a devenit și profesor suplinitor necalificat într-un liceu din același oraș. După ce se specializează, în 2000 devine profesor de clarinet al Liceului de Artă Bălașa Doamna din Târgoviște. Devine doctor în clarinet și muzică de cameră, dar și în management și, în 2001 devine și profesor al Facultății de Muzică din cadrul Universității Valahia din Târgoviște.

Pe lângă cariera personală în care Felix Goldbach a urcat pe scenă alături de Gheorghe Zamfir, Nicolae Brânduş, Iulian Rusu, Fiorangelo Orsini, Giuseppe Carannante, Sabin Păuţa, Verona Maier,  Marin Cazacu, Dan Avramovici, acesta a contribuit semnificativ la viața culturală a Cetății. Este fondator al claselor de clarinet, blockflute, saxofon și taragot în cadrul Universității Valahia și, în paralel, este și profesor al Universității Transilvania din Brașov. În 2006, alături de Alexandru Moroșan, înființează Orchestra de Cameră Camerata Valahia și, tot în același an, se implică semnificativ și în formarea Filarmonicii Muntenia din Târgoviște.

Lect. Univ. Dr. Felix Goldbach a fost recent numit în funcția de Inspector Școlar pentru minoritatea italiană în cadrul Inspectoratului Școlar al Municipiului București. Acesta a mai ocupat, de-a lungul timpului, funcția de inspector școlar, însă a fost și manager al Teatrului Alexandru Davila din Pitești și a mai ocupat și alte funcții manageriale în domeniul cultural. Este pentru prima dată când minoritatea italiană primește acest post de inspector la nivel de Guvern, unde a fost negociat de Grupul Parlamentar Român, împreună cu inspectorul de personal din cadrul Ministerului Educației. „Totul a plecat de la recomandarea Asociatiei Italienilor din Romania, Ro.As.It , prin doamna Președinte Ioana Grosaru. Am primit votul de încredere al deputatului minorității italiene  av. Andi Gabriel Grosaru și avizul celor 17 parlamentari ai minorităților naționale. Sunt multe date care s-au adunat în CV-ul meu și au avut greutate în decizia finală. Mă bucur de asemenea de susținere din partea dlui Vlad Florentin Drinceanu, șeful Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti”, spune Felix. Și-a petrecut 10 ani în Italia unde a fost apreciat pentru talentul său de liderii politici, dar și de liderul catolic de la acea vreme, Papa Ioan Paul al II-lea.

Cum vă veți împărți între Inspectoratul Școlar București și Universitatea Valahia din Târgoviște?

Nu voi neglija deloc activitatea de la Universitatea Valahia din Târgoviște. Sufletul meu rămâne aici, la catedră. În Târgoviște m-am educat, aici m-am format. Indiferent ce funcție voi primi pe mai departe, Târgoviștea rămâne casa mea, iar Universitatea – sufletul meu.

Aveți de gând să reveniți pe scenă? Ce v-ați propus pentru următorii ani?

Schimbări vor mai fi, surprize voi mai produce. Și cât am fost manager la Teatrul Alexandru Davila din Pitești nu am lăsat scena. Nu cât mi-am dorit. Dar și în calitate de inspector școlar sigur voi reveni pe scenă. Sigur voi face și activități culturale. Pe viitor, nu se știe. În viață e bine ca niciodată să nu spui niciodată. Cum am fost inspector și m-am dus manager cultural, poate fi oricând și reversul, să plec de la inspectorat la un teatru/filarmonică/operă.

Distribuie: