You are currently viewing Mariana Preda poartă dorul de acasă pe marile scene internaționale

Mariana Preda poartă dorul de acasă pe marile scene internaționale

Talentul dublat de muncă și perseverență te poartă către obiectivul propus. Când studia la liceul de muzică din Târgoviște și venea mai devreme la școală pentru a repeta în amfiteatru, Mariana Preda se visa pe marile scene ale lumii. Eforturile depuse nu au fost în zadar, peste ani împlinind chiar mai mult decât a visat. “Am reușit să cânt peste tot unde mi-am propus, atât în Europa, cât și în Cuba, America – New York, Los Angeles. Am reușit să am un concert de debut cu naiul românesc la Carnegie Hall în New York și sunt cea mai mândră de acel moment”, povestește dâmbovițeanca în vârstă de 28 de ani.

„Voiam să învăț altceva, să-mi extind orizonturile”

S-a îndrăgostit de nai și de sunetul lui în casa părintească unde părinții ascultau multă muzică folclorică, urmând să înceapă studiul acestui instrument la 11 ani, în clasa a V-a. „Încă de la început am încercat să absorb cât mai mult, să învăț cât mai mult”. Rezultatele nu au întârziat să apară, pe parcursul anilor de școală obținând la mai toate opimpiadele și concursurile premiul I. Ar fi putut să intre fără examen la Conservator la București datorită rezultatelor sale, însă obiectivul ei era mai măreț. „Pe parte de folclor stăpâneam foarte bine naiul. Voiam să învăț altceva, să-mi extind orizonturile pe parte de muzică clasică. Voiam un conservator internațional. Am dar examen în Elveția pe muzicologie – nu aveau departament de nai la vremea respectivă și în Amsterdam – unde exista departament de nai, dar fără studenți. Examenele au fost foarte grele”, explică Mariana Preda, absolvetă a Conservatorului din Amsterdam și a unui masterat pe muzică clasică tot acolo, în prezent profesor de nai, muzician și organizator de evenimente. Nu i-a fost ușor, dar a avut sprijinul profesorilor și deschidere din partea ambasadelor și instituțiilor cu care a colaborat. Naiul este foarte bine primit în străinătate. Nu este văzut ca un instrument exotic sau învechit, dimpotrivă. Comunitatea de naiști este mai mare, foarte mulți sunt inspirați de acest instrument, de istoria lui și în contextul clasic este un instrument nou”, explică tânăra muziciană.

 

„Încerc să iau inspirație din toate locurile în care merg și o să mă întorc în țară la un moment dat”

În ciuda succesului de peste hotare, există și durerea dorului de casă și a lipsei de oportunități în România. „Îmi doresc să mă întorc în țară. Îmi doresc să fac proiecte în țară, dar este mult mai greu decât să organizez spectacole aici. Apreciez că aici se bazează totul pe meritocrație, ceea e face să fie mai ușor. Muncesc și am o răsplată. Pe când în țară este mai greu. Vara aceasta am insistat să cânt la un festival în Târgoviște și nu am reușit. Îmi doresc asta, pentru că m-am născut, am trăit și am studiat acolo. Mă doare puțin. Dar încerc să iau inspirație din toate locurile în care merg și o să mă întorc în țară la un moment dat”, spune ea. De asemenea visează să deschidă o școală de nai pentru care lucrează deja la materiale didactice. Cât privește folclorul de la care a plecat în casa părintească – îmi doresc să finalizez un CD de muzică folclorică la nai pentru că folclorul face să-mi zvâcnească sângele în vene”.

Oana Berliba-Soare 

Distribuie: