You are currently viewing Mihaela Tudorache, o modistă modernă: “Fiecare pălărie are o parte din sufletul meu”

Mihaela Tudorache, o modistă modernă: “Fiecare pălărie are o parte din sufletul meu”

Uneori ne alegem pasiunile, alteori pasiunile ne aleg pe noi. Mihaela Tudorache a crescut văzându-și mama cosând și a deslușit singură tainele cusutului. „De mică mi-a plăcut să cos, să pun o floare în plus pe o pălărie, pe pantaloni să cos nasturi, pe încălțăminte să pun niște mărgele. Am învățat singură să cos, am moștenit de la mama. Era în sânge”, este de părere târgovișteanca în vârstă de 38 de ani care a descoperit ulterior în viață că acea joacă de copil este de fapt o chemare.

Voiam să fac ceva să-mi placă. Și îmi plăceau foarte mult pălăriile

A făcut 12 ani de pian în școală, dar s-a reprofilat la facultate alegând geografia. „Am considerat că muzica nu este drumul meu și am renunțat la pian pentru că îmi doream să fiu ghid turistic”, povestește Mihaela care a și absolvit apoi un master în Turism și a plecat în Spania unde a urmat alt curs finalizat cu un atestat în domeniu, pentru a-și urma această pasiune care totuși nu s-a materializat într-o profesie. Acolo, în Spania i-a venit însă ideea să revină la pasiunea sa inițială – cusutul. „Voiam să fac ceva să-mi placă. Și îmi plăceau foarte mult pălăriile. Și m-am gândit să mă apuc de pălării, pentru că să fac haine nu mă atrăgea, deși eu oricum îmi modificam hainele, le personalizam. Așa că am făcut un curs în Valencia, în 2011. După aproximativ un an m-am întors în țară, mi-am deschis atelier, apoi firmă și lucrurile au mers de la sine” explică târgovișteanca. A absolvit și cursurile de cusut-țesut la Școala Populară de Ară din Pitești, a studiat cărți de specialitate și lucrează practic și pe matrițe, și pe tipare, și numai de mână, după cum îi permite timpul de mămică a doi copii și angajată cu jumătate de normă.

Atelierul – locul ei de deconectare

Lucrează singură, a făcut sute de pălării și i-ar plăcea să dispună de timpul necesar să pună în practică toate ideile pe care le are. „Ideile îmi vin în continuu, nu mă inspiră ceva anume, pur și simplu îmi vin imagini cu pălării în minte în funcție de starea mea de spirit, în funcție de culori”, spune Mihaela Tudorache. Ea preferă verdele, dar și alte nuanțe, în funcție de anotimp: vara – galben, portocaliu, toamna: bej, maro. Pentru că se apropie Sărbătorile are deja în minte pălăriuțe și accesorii roșii, iar de Revelion – negre, însă cel mai mult lucrează pe comenzile clientelor și fiecare pălărie devine unică pentru că „fiecare pălărie are o parte din sufletul meu”.

Atelierul este locul unde îți încarcă bateriile. „Atelierul este locușorul meu. Și o jumătate de oră liberă dacă o prind, merg la atelier să lucrez și mă încarc”, ne mărturisește Mihaela care știe acum că indiferent ce îi va mai oferi viața, nu va renunța la a fabrica pălării, căci a fi modistă este pasiunea ce îi curge prin vene.

Distibuie