You are currently viewing Manina Leașu: „N-aș mai putea să trăiesc în afara radioului”

Manina Leașu: „N-aș mai putea să trăiesc în afara radioului”

       Pe Manina Leașu o știe multă lume, așa că, ce-aș mai putea eu să spun despre vocea care răsună din radiourile din Cetate încă din 1995? Ei bine, astăzi vorbim despre omul din spatele vocii de radio, despre profesorul din spatele catedrei, despre pasiunea din spatele multor ani de presă.

Manina este absolventă de filosofie jurnalistică și, încă din primul an de facultate a primit oportunitatea de a intra în studioul de radio. A fost invitată alături de Alin Zaharia să vorbească la Radio D despre cenaclul de poezie din care făcea parte. Ajunși acolo, moderatorul emisiunii le-a spus „Descurcați-vă!” și așa a făcut Manina prima sa emisiune de radio. După aproximativ doi ani de muncă voluntară în radio, s-a ivit în sfârșit ocazia de a ocupa un post oficial la microfon. Din 1998 s-a mutat la Radio Minisat unde este și astăzi. S-a bucurat de libertate și de lipsa presiunii și a trecut prin toate etapele posibile dintr-un radio, fiind redactor și moderator pentru emisiuni în mai toate intervalele. Deși la un moment dat, responsabilă fiind de Adevărul de seară din Târgoviște, a primit oportunitatea de a lucra la cotidianul național, Manina a refuzat pentru că pasiunea ei pentru radio era mult prea puternică. De fapt, pentru ea contează mai mult fericirea și satisfacția de a face ceva din pasiune decât banii mulți care vin cu prețul nefericirii și rutinei. Pentru multă vreme a lăsat de-o parte filosofie învățată în facultate.

Acum 4 ani a dat întâmplător peste lista posturile de cadru didactic disponibile în Dâmbovița și, dintr-un impuls de moment, s-a înscris la concursul pentru postul dedicat Educației Socială. „Mi-am făcut dosarul într-o zi.” A predat o vreme cultura civică și apoi, la îndrumarea profesorului Ionuț Cristache a ales să dea concurs pentru postul de profesor de filosofie. A luat examenul și așa a devenit profesorul de logică și filosofie al Colegiului Național „Constantin Carabella”. Pentru a îmbina utilul cu plăcutul, Manina a propus un opțional de jurnalism pentru elevii de clasa a XI-a. Nu și-a dorit neapărat să educe viitori oameni de presă, cât și-a propus să le dezvolte tinerilor abilități esențiale: comoditatea de a vorbi în public și cu oamenii, capacitatea de a discerne între sursele oficiale și cele mai puțin credibile, curiozitatea, simțul responsabilității sociale și dorința de a descoperi și promova adevărul. Pentru a-i încuraja pe elevi, le-a oferit spațiu de emisie în emisiunea ei de la Radio Minisat și i-a lăsat să-și spună acolo ofurile și nevoile.

De curând, i-a sprijinit pe copiii de la clasa ei să-și facă propria emisiune de radio aniversară, cu ocazia zilei Colegiului, emisiune difuzată de Puls FM. În plus, Manina și-a propus să pună pe picioare propriul radio al liceului, iar conducerea i-a pus deja la dispoziție spațiul de care are nevoie. Vrea să-i molipsească pe copii cu pasiunea ei, vrea să le ofere noi perspective și speră ca măcar unii dintre ei să ajungă oamenii de presă de mâine.

 

Distribuie: