You are currently viewing Regizorul târgoviștean Victor Canache: „Cinematograful Independența este locul meu de suflet.”

Regizorul târgoviștean Victor Canache: „Cinematograful Independența este locul meu de suflet.”

Născut și crescut în Târgoviște, Victor Canache a ales acest oraș pentru o proiecție specială a lungmetrajului său de debut, filmul horror românesc „Capra cu Trei Iezi”, tocmai în ziua în care filmul intră în cinematografe – 28 octombrie. Aceasta pentru că de Târgoviște și mai ales de cinematograful Independența îl leagă amintiri vechi și foarte dragi. „Aici am făcut școala, aici am văzut primul film – „Tarzan” cu Jonny Weissmuller, în regia lui W. S. Van Dyke, din 1932. De atunci am știut ce vreau să fac. Știam că vreau să fac parte din industria asta de la 4 ani și jumătate.”, își amintește regizorul, absolvent al Școlii „Matei Basarab”, apoi al Liceului de Arte din Târgoviște.

„Nu mă văd trăind în afara țării!”

În generală și-a descoperit talentul pentru regie, atras de cultura americană, montând diverse spectacole alături de colegi, spectacole ce i-au atras admirația profesorilor. Au urmat facultatea de profil la București și diverse proiecte ca actor până chiar a ajunge să lucreze și în America, unde a făcut figurație, a fost actor și chiar cascador. „Experiența din America a fost o parte din visul copilăriei, dar neîmplinit la potențial maxim. Am stat acolo 5 ani și în fiecare zi așteptam să mă întorc acasă. A fost frumos, m-am bucurat de experiență, dar nu mă văd trăind în afara țării. Să lucrez pentru un proiect da, dar nu mă pot muta.”, spune târgovișteanul, care locuiește în București, dar revine de fiecare dată cu emoție în orașul natal. „Când ajung aici îmi vine să mă dau jos din orice mijloc de transport aș fi și să o iau la pas pe toate străduțele, după fiecare colț pentru că știu orașul ca în palmă. S-a mai schimbat, dar sunt colțuri care au rămas la fel, precum cele cu graffiti făcute de oameni care nu mai există fie că nu mai sunt în țară, fie că nu mai sunt în viață. Și este emoționant, pentru că vin rar. Iar cinematograful Independența este locul meu de suflet.”, mărturisește Victor Canache.

„Cât de greu este să faci un film cu 5 personaje și o locație? Mi-a luat 6 ani.”

De experiențele personale se leagă și ideea filmului său. Povestea Capra cu trei iezi, de Ion Creangă a fost primul fior din copilărie. M-au speriat foarte tare imaginile cu capetele în geam și sângele pe pereți și nu înțelegeam ce lup este acela care ar face asta. Apoi m-am gândit că ar fi și un debut ușor de film. Cât de greu este să faci un film cu 5 personaje și o locație? Mi-a luat 6 ani.”,  explică el ușor ironic.

Filmul are o abordare curajoasă și în același timp actuală a binecunoscutei povești: în România rurală a secolului al 19-lea, izolată de lume, o văduvă și mamă a trei copii este nevoită să țină piept unui vechi prieten de familie care, văzându-i fără apărare, își dă-n vileag adevărata natură sadică. În rolurile principale există două nume mari, titani ai cinematografiei românești: Maia  Morgenstern și Marius Bodochi, care au răspuns imediat propunerii regizorului. „Nu a trebuit să-i conving. Le-am propus doar. Doamna Morgenstern  mi-a fost profesoară de actorie și mi-am permis să-i dau mesaj și a acceptat imediat. Iar pe domnul Bodochi l-am sunat, i-am povestit despre proiectul nostru și a acceptat de asemenea.”. Filmările au avut loc la Malul cu Flori unde a construit platoul de la zero alături de Luana Georgiță, soția sa și producătoarea filmului, împreună cu tatăl și fratele ei. „Am pus mult suflet, multă muncă și multă răbdare în acest proiect.”, mărturisește Victor Canache a cărui legătură cu trecutul îl poartă către un viitor de succes. „Capra cu trei iezi” a câștigat Premiul Publicului la Festivalul Internațional de Film Transilvania, în iunie 2022.

Distribuie: