You are currently viewing Ștefan Oană studiază istoria și teologia și e gata să ne schimbe percepția despre cultura românească

Ștefan Oană studiază istoria și teologia și e gata să ne schimbe percepția despre cultura românească

Profesori și elevi de-o potrivă spun că școala online a tras mult în jos învățământul românesc. Noi astăzi vă aducem în atenție o excepție – un tânăr care a înțeles că timpul petrecut acasă, îl liniște, e numai bun de exploatat academic. Ștefan Oană are 18 ani și visează să facă cercetare în domeniul istoriei religiilor, dar și să-i tragă puțin de mânecă pe cei care-au uitat ce nestemate culturale ascunde România.

În primii doi ani de liceu nu-l interesau prea mult majoritatea materiilor. Voia să meargă la Academie și se focusa mult pe acest aspect. Planurile s-au schimbat în clasa a XI-a când dioptriile lui au scăzut mult sub limita acceptată la Admitere și-a fost nevoit să renunțe la acest vis. Ambițios din fire și foarte perseverent, nu s-a îndepărtat prea mult de sfera lui de interes și-a ales să se pregătească pentru Drept. Tot atunci a apărut și pasiunea pentru istorie sub îndrumarea Profesorului Gabriela Istrate, însă o carte i-a schimbat din nou visul lui Ștefan. Ca să nu irosească tot ce învățase pentru Drept, și-a ajutat colegii care nu-și permiteau cursuri de pregătire. Le preda individual.

La un moment dat, a dat peste Tratatul de Istorie a Religiilor a lui Mircea Eliade.  A văzut cât de frumos se pot îmbina pasiunea lui pentru istorie și religie și, în ianuarie, a decis că vrea să meargă la teologie. A învățat de unul singur pentru admitere, pentru BAC și-a studiat multe documente, text sau audio-video, despre domeniu. Ștefan spună că școala online a fost cel mai bun lucru care i s-a întâmplat în parcursul său academic. I-a oferit libertatea de a studia ce-l pasiona și i-a dat timpul necesar să se pregătească așa cum își dorea. A studiat pentru admiterea la Facultatea de Teologie din cărțile primite de la tatăl său, preot de profesie și a reușit să intre în paralel la Facultatea de Teologie și la cea de Istorie.

În viitor, își dorește să devină profesor universitar și să le spună și altora tot ce va învăța. În viitorul apropiat însă, Ștefan vrea să înceapă un Podcast despre istorie și nu numai. Vrea să abordeze teme mai puțin dezbătute, să le facă liceenilor materiale sintetizate cu materia pentru Bacalaureatul la istorie, însă are în plan să aducă în atenția privitorilor și personalități culturale marcante și importante pentru România, dar al căror rol este diminuat precum Mircea Eliade sau Neagu Djuvara.

„Într-adevăr, am avut încredere în potențialul lui Ștefan, fiindcă am descoperit talentul și pasiunea sa, capacitatea de a se reinventa.”, spune profesorul Gabriela Istrate.

 

Distribuie: