You are currently viewing Tu știi cine a fost Ienăchiță Văcărescu și de ce un liceu din Cetate îi poată numele?

Tu știi cine a fost Ienăchiță Văcărescu și de ce un liceu din Cetate îi poată numele?

Când aud Ienăchiță, toți târgoviștenii se gândesc la un singur lucru – Colegiul Național Ienăchiță Văcărescu, dar cine este acest om din neamul Văcăreștilor și de ce merită un liceul de prestigiu să-i poarte numele?

Ienăchiță Văcărescu a trăit în Țara Românească, în cea de-a doua jumătate a secolului al XVIII-lea A fost una dintre cele mai importante figuri culturale ale vremii și unul dintre cei care-au dezvoltat și promovat limba română în forma ei curată, academică. Ienăchiță Văcărescu a fost filolog, însă și-un bun istoric și un iscusit poet.

Inteligența lui, faptul că vorbea 8 limbi străine și abilitățile de politolog, l-au plasat printre reprezentanții externi de seamă ai Țării. În 1787 este cel care scrie prima carte de gramatică a limbii române. Cartea sa de gramatică era plină și de texte poetice de-ale sale și a reprezentat un exemplu pentru munca lui Ion Heliade Rădulescu de a pune pe hârtie gramatica limbii române. Datorită multelor limbi vorbite, Ienăchiță reușește chiar să scrie dicționare de limbi străine (german – român și turc – român).

 

Urmașilor mei Văcărești

Las vouă moștenire

Creșterea limbii românești

Ș-a patriei cinstire.

Distribuie: