You are currently viewing Povestea păpușilor de porțelan ale lui Victor Mihalache. S-au strâns peste 1 500

Povestea păpușilor de porțelan ale lui Victor Mihalache. S-au strâns peste 1 500

Acum 15-20 de ani, pe vremea când Victor Mihalache începea să facă pe cont propriu teatru pentru copii, era și într-o continuă căutare de recuzită pe care o cumpăra, de cele mai multe ori, din magazine Second Hand. Vânzător din magazinul la care mergea cel mai des i-a spus într-o zi că au venit din Germania o grămadă de păpuși de porțelan și l-a întrebat pe Victor dacă le vrea. Din respect și pentru a nu-l supăra pe vânzător, Victor Mihalache a luat atunci 3 saci cu păpuși pe care le-a urcat în podul casei fără ca măcar să le vadă. La aproape doi ani distanță a decis să le coboare din pod și să se uite la ele. Când le-a văzut înșirate prin casă a fost practic dragoste la prima vedere. De atunci le-a ținut în birou până ce biroul a devenit neîncăpător.

A pornit cu 30-40 de păpuși și a continuat să cumpere investind zeci de mii de lei de-a lungul anilor. Când a ajuns să aibă 7-800 și deja nu mai aveau loc în casa lui, a început să le expună în muzee prin țară. N-a durat mult însă acest turneu al păpușilor, căci era dureros ca după fiecare expoziție 2-3 păpuși să se spargă. A căutat un loc în care să le expună permanent și așa a ajuns la Bughea de Sus. Într-o casă veche, cu două camere și-un hol stau acum peste 1 500 de păpuși de toate mărimile și soiurile. Datorită lor apărut și SATUL Poveștilor, căci ele au fost primele și ele sunt atracția principală pentru copii și adulți.

Păpușile de porțelan au apărut cu multe secole în urmă în atelierele de croitorie. Erau folosite pentru a le arăta doamnelor cum vor arăta rochiile lor. Ulterior au devenit jucării, însă în România n-au fost niciodată foarte populare printre colecționarii de tot soiul. Din acest motiv nu există nici prea mulți evaluatori specializați. Din datele pe care le are, cea mai bătrână păpușă a lui Victor Mihalache are 102 ani, însă este foarte posibil să fie și mai bătrâne.

A și primit câteva păpuși, însă majoritatea colecției este o investiție. Este fascinat de complexitatea și expresivitatea acestor păpuși și vrea să strângă cât mai multe. Cel mai drag moment din viața de colecționar a fost la Crăciunul trecut când, făcând o altă comandă în Germania, țară din care vin majoritatea păpușilor, a primit un colet cu 110 păpuși. Ne-a mărturisit că n-a putut să desfacă toate pachetele de-o dată atunci din pricina fericirii pe care nu și-o mai putea stăpânii. Se uită cu mult drag la păpușile lui și speră ca oamenii să le poată vedea într-o bună zi la fel de frumoase cum le vede și el.

 

 

 

 

Distribuie: