“S-au furat arme de la Asociația Vânătorilor și Pescarilor din Dâmbovița” vuia orașul în 1985. Într-adevăr din sediul Asociației, într-o noapte, hoții au sustras mai multe puști. Un eveniment care a pus pe jar autoritățile de la acea vreme, care se temeau mai mult de furia de la centru decât de ceea ce ar fi făcut hoții cu armele. Se aștepta și o nouă vizită a lui Nicolae Ceaușescu la Târgoviște, un oraș pentru care dictatorul avea planuri mărețe, așa că dispariția armelor era un coșmar atât pentru miliția vremii, cât și pentru reprezentanții comitetului de partid.
“Eram la liceu, la ore când au sosit mai mulți milițieni și am fost anunțați că toți băieții care au împlinit 14 ani vor fi amprentați. Nu știam ce s-a întâmplat, dar îmi aduc aminte că majoritatea nu avusesem niciodată de-a face cu miliția și mulți erau speriați. Inclusiv fetele care, deși nu erau amprentate, au fost marcate de moment. Am fost aliniați și ni s-au luat amprentele. Așa am aflat că dispăruseră niște arme. A fost o forfotă neobișnuită în oraș. Au fost amprentați și muncitorii în fabrici. Nu au auzit niciodată că ar fi fost găsite armele sau descoperiți autorii furtului”, își amintește colegul nostru Gabriel Cristache, realizatorul podcastului “Oamenii Cetății”.
Târgoviștenii nu au aflat dacă misterul furtului a fost elucidat. Din fericire armele nu au fost folosite neexistând incidente armate nici înainte și nici în timpul vizitei lui Nicolae Ceaușescu din 1986. Dictatorul a spus atunci că orașul va deveni a doua capitală. Câțiva ani mai târziu murea, fiind împușcat în orașul în care își pusese speranța salvării sale și a regimului comunist.
Fotografia #J005, Fototeca online a comunismului românesc, (12.12.2008) (ANIC, fond ISISP Vanatoare cu sefii misiunilor diplomatice 25 ianuarie 1969)