În anul 1957 se lansa la Târgoviște proiectul învățământului vocațional-artistic, prin înfințare Școlii de Muzică și Arte Plastice. În anul 1997, școala se transformă în Liceul de Muzică și Arte Plastice, care în 2006 primește numele de Bălașa Doamna. Cine a fost Bălașa Doamna (1612 – 1657) puțini cunosc, deși soția lui Constantin Șerban, domn al Țării Românești între 1654-1658, a fost o femeie cultă, milostivă și iubitoare de artă, o personalitate sub patronajul căreia la Târgoviște se dezvoltă o viață spirituală creștină. Ea a înființat de altfel unul dintre primele așezăminte pentru sărmani – un azil situat pe locul liceului Ienăchiță Văcărescu, ce ținea de Biserica Sfânta Paraschiva din Târgoviște, adresat creștinilor nevoiași.
Conform datelor oferite de Enciclopedia Târgoviștei, piatra sa de mormânt, aflată la biserica Sfânta Vineri, este împodobitã cu un frumos chenar floral ce amintește de țesăturile orientale și păstrează o inscripție unde se precizează că fusese „săracilor miluitoare”.
Un portret mozaic reprezentând-o pe Bălașa Doamna se află pe fațada clădirii noi a liceului care îi poartă numele, iar un portret pictat – pe unul dintre holurile principale ale instituției, cinstind memoria uneia dintre femeile cele mai implicate în viața publică a capitalei Țării Românești.