Nu cred că există pasionat de criminalistică, ori polițist care să nu știe cine a fost Dumitru Ceacanica. Legenda criminalisticii românești s-a născut în 1918 în Constanța, a luptat în cel de-Al Doilea Război Mondial pentru obținerea cetățenii române, iar la finalul războiului a intrat în Poliție. Era autodidact, avea fler și se pricepea și la medicina legală. Printre cazurile celebre la care a lucrat se numără „Rîmaru” (supranumit şi Jack Spintecătorul Bucureştiului din anii ‘70), “Omul cu ciocanul” (un criminal în serie care a îngrozit Cluj-Napoca în 1973), “cazul Anca” (o tânără din Sibiu venită la facultate în Bucureşti a fost ucisă, bucăţile trupului fiind împrăştiate în diverse zone ale oraşului) şi multe altele, foarte puţine dintre ele rămânând cu A.N. (Autori Necunoscuti). Poveștile acetor cazuri pe puteți afla la Muzeul Poliției Române din Târgoviște.
Se pare că anumite gesturi ale Comisarului Miclovan, un personaj fictiv, jucat de Sergiu Nicolaescu într-o serie de filme românești au fost inspirate de comisarul Ceacanica. Acesta nu purta uniformă, fiind mereu îmbrăcat impecabil costum, batistă la buzunarul hainei, pălărie, pantofi impecabili, din piele. Le povestea apropiaților că în copilărie visa să ajungă Sherlock Holmes.
Pe lângă uniforma celebrului criminalist, Muzeul Poliției Române ascunde și uniforme care au aparținut Irinei Athanasiu, o polițistă din județul nostru care a reușit să le câștige respectul colegilor prin profesionalismul și flerul ei.
În spatele ușilor de lemn ale Muzeului se ascund multe lucruri de preț – uniforme de la începuturile poliției, arme folosite în misiuni importante și decorații care fac cinste Cetății.
https://www.youtube.com/watch?v=FJhf0MK_KCY