You are currently viewing Lavinia Râpeanu: „Vocația este esențială!” Tradiție de peste 100 de ani și un dascăl care educă dascăli

Lavinia Râpeanu: „Vocația este esențială!” Tradiție de peste 100 de ani și un dascăl care educă dascăli

Colegiul Național „Constantin Cantacuzino” este singurul liceu din Dâmbovița care pregătește personal didactic. Cu o istorie de peste 100 de ani, puțini îl cunosc după acest nume. Târgoviștenii spun simplu; Liceul Pedagogic. Și tocmai pentru că oamenii cetății știu că acolo se pregătesc dascăli de zeci de ani, acum Liceul Pedagogic a devenit Colegiul Național Pedagogic „C-tin Cantacuzino”.

Pentru că mulți dintre profesorii, învățătorii și educatorii din Târgoviște au fost pregătiți la acest Colegiu, astăzi am stat de vorbă și cu unul dintre oamenii care, de mai bine de 20 de ani, pregătește cu responsabilitate și drag o parte dintre aceste cadre didactice. Lavinia Râpeanu predă pedagogia de 22 de ani și tot de atâta timp este și profesor al Colegiului.

Mă simt responsabilă. Îmi doresc ca lucrurile să iasă bine și îmi doresc ca fiecare elev să preia ce i se potrivește.”

 

Cu o sensibilitate aparte și cu seriozitate, Lavinia Râpeanu vorbește despre rigoarea cu care trebuie tratată profesia de dascăl pentru dascăli. „Implică o mare responsabilitate și pentru a face lucruri de calitate trebuie să însumezi trei componente importante: componenta științifică, cea psiho-socială și cea managerială. Cel mai ușor de transmis sunt abilitățile de tip afectiv-emoțional. După sunt cele sociale, iar, dacă mă întrebați pe mine, pe ultimul loc le-aș pune pe cele cognitive. Copiii de acum se nasc deja „digitali” și-atunci sarcina noastră trebuie să meargă mult în zona aceasta de relație, de empatie.”

Putem vorbi deja despre tradiție în pregătirea dascălilor în Cetate și făcând o paralelă cu generațiile de acum 20 de ani „elevii zilelor noastre au o mai mare capacitate de a se adapta. Sunt nonconformiști. ” Însă astăzi, tinerii sunt tot mai puțin tentați să îmbrățișeze o asemenea carieră, principala cauză fiind, după cum spune și Directorul Colegiului, Silvia Mareș, „statutul de astăzi al profesorului”.

În ciuda investițiilor aproape insesizabile pe care statul le face în educație, Colegiul Național Pedagogic din Târgoviște continuă să investească fonduri europene, timp, emoție și responsabilitate în pregătirea cadrelor didactice. Mai mult, anul acesta Colegiul și-a asumat responsabilitatea organizării etapei naționale a Olimpiadei de Pedagogie.

 


Mihai Constantin Alexandru a venit la podcastul Oamenii Cetății, într-o discuție cu Gabriel Cristache, despre Casa de Cultură a Sindicatelor din Târgoviște pe care a condus-o din 1974 până acum, despre spectacole, artiști și istoria acestei instituții.

 

Distribuie: