You are currently viewing Cătălin Calcea desenează zi de zi povești pe pielea târgoviștenilor

Cătălin Calcea desenează zi de zi povești pe pielea târgoviștenilor

Pentru unii e o formă de artă, o formă de exprimare, ori o formă de a omagia ceva sau pe cineva. Pentru alții încă mai e ceva vulgar și ieșit din comun, ceva asociat cu lucruri nu tocmai frumoase. Tatuajele, căci despre ele vorbim, sunt o formă de exprimare, un mod în care-ți imprimi pe propria piele lucrurile care te fac fericit sau care-ți spun povestea. Sună totul poetic și profund, nu? Ei bine, am stat de vorbă cu un om care desenează zi de zi pe pielea târgoviștenilor și-am aflat că puțini sunt cei care idealizează idea unui tatuaj.

Cătălin Calcea are puțin peste 30 de ani și zi de zi desenează povești și mofturi pe pielea oamenilor. A început să facă tatuaje pe când avea doar 12 ani, cu un aparat improvizat. Și-a tatuat prietenii și chiar și pe el. De aproape 8 ani Cătălin face acest lucru și în propriul lui salon, la standardele impuse de DSP și acordând o mare atenție siguranței și confortului clienților lui. Uneori își face treaba ca pe un job obișnuit, alteori se lasă atras în poveștile oamenilor care-i calcă pragul.

Am aflat cu mirare că percepția oamenilor cetății s-a schimbat mult în ceea ce privește acest mod de exprimare. „Își fac tatuaje toate categoriile de oameni: tineri, bătrâni. Au venit medici, profesor, psihologici. A venit și-un domn de 60+.”. Cea mai mare problemă a acestei forme de exprimare și unul dintre lucrurile care diminuează drastic pasiunea tatuatorilor este „moda”. „Unii își fac un anumit tatuaj pentru că e la modă, dar nu e o pereche de adidași pe care să o schimbi peste o lună.”, ne-a spus Cătălin, vizibil dezamăgit de tendința oamenilor de a-și tatua tranduri. „Cel mai important e ca tatuajul să însemne ceva pentru tine.” Există totuși și o parte ilară, o parte care-i distrează pe mulți dintre tatuatori: cererea extrem de mare a târgoviștenilor de a-și tatua numele iubiților/iubitelor, chiar și după câteva zile de relație. Din acest motiv, majoritatea oamenilor care se întorc la salon pentru a acoperi un tatuaj sunt cei care vor să acopere numele fostului.  Cătălin ne-a mărturisit că nici un tatuaj nu e la fel de dificil de făcut cum e, de fapt, să lucrezi cu oamenii care-ți trec pragul și să petreci câteva ore bune în compania lor. Dar pasiunea pe care-o pune în munca pe care o face, îl determină să vină în fiecare zi la salon.

Atunci când vine vorba despre temerile oamenilor Cetății, am aflat că frica de durere este mai mare decât frica de a regreta un tatuaj făcut, însă durerea diferă, iar dacă oamenii-și doresc acel tatuaj, nu e nimic prea greu de suportat. Din păcate, însă, deși și-au schimbat mult percepția despre această formă de exprimare, târgoviștenii încă nu înțeleg cât de important e să ai grijă de un tatuaj odată făcut. Până ce pielea se vindecă în profunzime, el trebuie curățat corespunzător, hidratat și protejat de praf și impurități.

Pentru Cătălin e foarte important ca oamenii să înțeleagă ce presupune un tatuaj și din acest motiv are mereu grijă ca oamenii care ajung la el la salon să fie siguri pe ce urmează să-și imprime pe piele. Deși tătic de puțin timp, Cătălin spune că-și va tatua copilul doar după 16 ani, așa cum este și legal, dacă acesta își va dori. Cu o inteligență emoțională peste medie și cu abilități profesionale vizibile, Cătălin este genul de tatuator pentru care te gândești să-ți mai faci încă un tatuaj doar de dragul de a-i trece din nou pragul.



Distribuie: