You are currently viewing Casa Bendic –  o bijuterie arhitecturală în stil neoromânesc

Casa Bendic – o bijuterie arhitecturală în stil neoromânesc

Pe una dintre cele mai vechi artere de circulație ale orașului, drumul vechi care ducea la Câmpulung, își cumpără în anul 1925 industriașul Mihail Bendic terenul de casă. Avea ieșire la trei străzi, pe lângă Calea Câmpulung denumită pe atunci str. Costescu Comănean, mai erau și strada Maior Coravu și strada Ienăchiță Văcărescu. Pentru terenul acesta bine amplasat proprietarul a angajat unul dintre cei mai renumiți arhitecți ai vremii, Romano de Simon, pentru construirea reședinței lui chiar în mijlocul acestui teren, astfel încât să aibă de jur împrejur grădină și parc. Mihail Bendic era proprietarul minelor de cărbune de la Șotânga, tot el fiind și cel care a construit linia feroviară utilizată pentru transportul minereului extras. Deloc întâmplător este și faptul că tot Romano de Simon a fost arhitectul bisericii din Șotânga.
De altfel, construcțiile lui sunt numeroase și de o valoare inestimabilă, aflându-se printre cei mai prolifici arhitecți din generația lui. Casa a fost ridicată în stil neoromânesc, intrarea principală monumentală are la parter un pridvor cu ornamentație și coloane inspirate din stilul brâncovenesc, iar la etaj o loggie cu stucatură de lemn. În interior se păstrează întocmai compartimentarea veche a casei, ușile vechi, iar în două dintre încăperi și la intrarea în pod se mai pot vedea tipurile mai vechi de pardoseală. Impresionează monumentala scară sculptată din lemn, aflată în salon, dar și o alta care duce la etaj, tavanele casetate decorate, ușile cu geamuri din cristal, clanțele din bronz grafitat.
Potrivit informației transmisă de domnul Cristian Dodici, administratorul clădirii, bun cunoscător al clădirilor vechi din oraș, salonul care acum este folosit drept cancelarie a fost decorat cu picturi murale care aveau ca temă scene de vânătoare. Pereții erau acoperiți cu tapet din mătase de culoare bleau, acest interior fiind redat în filmul „Străzile au amintiri”. Mihail Bendic nu s-a bucurat de această somptuoasă reședință prea multă vreme. În anul 1948 imobilul a fost naționalizat, iar apoi a găzduit Casa Pionierilor, Clubul Copiilor și Palatul Copiilor, instituție care-și desfășoară și astăzi activitatea în acest spațiu. Deși există un proiect de restaurare conceput de mai mulți ani, Ministerul Educației, proprietarul clădirii, nu a alocat încă fondurile necesare acestor lucrări.
Casa Bendic este o bijuterie care poartă amprenta arhitectului Romano de Simon și a unei familii care a pus umărul la dezvoltarea orașului, a județului și a industriei în perioada interbelică. Datorită deschiderii manifestată față de propunerile noastre de către conducerea Palatului Copiilor din Târgoviște reprezentată de doamna director prof. Cornelia Stan, încăperile acestui monument istoric vor putea fi admirate în cadrul tururilor ghidate pe care le pregătim vara aceasta, iar poveștile acestui loc vor putea fi cunoscute de cât mai mulți oameni. Casa Bendic se află pe Lista Monumentelor Istorice la poziția cu numărul 500, având cod DB-m-B-17207, figurând la adresa Calea Câmpulung, nr. 9, datată în anul 1930. De acum, Casa Bendic se află și pe Harta Monumentelor Istorice din Târgoviște, proiect al Asociației Târgoviștea restaurată.
Text și imagini: Iulia Ghercă – Târgoviștea Restaurată
Distribuie: