You are currently viewing Dr. Cristian Paparău, medic legist:  „Contactul cu moartea mă face să apreciez mult mai mult viața”

Dr. Cristian Paparău, medic legist: „Contactul cu moartea mă face să apreciez mult mai mult viața”

Meseria de medic legist este provocatoare. Dar nu în sensul pe care îl vedem în filme. În realitate, viața bate filmul și de această dată. Medicina legală este o ramură aparte a medicinei și ncesită o pregătire interdisciplinară. Are nevoie atât de cunoștințe specifice, cât și de o pregătire de drept, fiindcă ceea ce lucrează medicul legist se integrează în sistemul de justiție, dar și de cunoștințe de psihologie, dat fiind că oamenii care apelează la medicul legist o fac pentru un tip de beneficiu și adesea exagerează sau simulează anumite comportamente. Iar dacă în filme aproape se pune egal între medicină legală și efectuarea de autopsii/necropsii, în realitate acest aspect acoperă numai o treime din activitatea medicului legist, care este în principal de examinare/expertizare a persoanelor și a documentelor. Pasiunea pentru meserie îmi pare poate mai necesară decât în alte profesii. Trebuie să fii făcut pentru așa ceva. Iar dr. Cristian Paparău este.


Originar din Zimnicea, Teleorman, a vizat medicina legală de la început, fiind atras de domeniu. În Târgoviște s-a mutat cu familia în 2011, a lucrat numai la Spitalul Județean de Urgență din Târgoviște, iar din 2015 este medic legist cu drept de liberă practică.

“Mi-a plăcut partea aceasta de a investiga, de a căuta adevărul, de a încerca să fac lumină într-un caz. Este o parte a meserie care o diferențiază de celelalte ramuri din medicină. Nu suntem organ de anchetă, venim în sprijinul justiției cu argumentele pe care le aducem în urma efectuării unei necropsii sau a examinării unei persoane. Este o meserie de acțiune, în care niciodată nu te plictisești, pentru că niciun caz nu seamănă cu celălalt și totdeauna trebuie să fii oarecum în alertă. Dacă îți scapă un element, este posibil ca o anchetă să ia o turnură nefericită și atunci responsabilitatea pe care o ai pe umeri este extrem de mare. Trebuie să fii foarte atent, să nu acționezi niciodată la impuls, la prima impresie, pentru că e posibil să greșești. E fascinant.”

“Cel mai mult mă afectează cazurile cu leziuni asupra copiilor”

Cred că v-ați dat deja seama că meseria de medic legist implică provocări specifice. „Funcționăm într-un sistem care are presiuni pe care uneori le simțim. În plus lucrăm cu omul. Medicina legală are o particularitate spre deosebire de celelalte specialități. Oamenii vin aici pentru a obține un beneficiu, fie că vorbim de o despăgubire sau de o reducere a pedepsei. Sau vin din răzbunare față de un agresor și încearcă să exagereze puțin. Ca medic legist trebuie să ai un sistem format astfel încât să nu te lași impresionat, să recunoști anumite comportamente simulate sau disimulate. Anumite leziuni pot fi făcute inclusiv prin machiaj, de aceea trebuie să fii suficient de abil încât să integrezi datele de istoric cu ceea ce constați. Am avut cazuri în care echimozele li s-au spălat de pe față, am avut leziuni traumatice acoperite cu fond de ten pentru a disimula un traumatism”, ne împărtășește medicul din experiența sa.

Cele mai interesante cazuri consideră că sunt cele de culplă medicală unde e nevoie de o documentare riguroasă și cunoștințe medicale temeinice. Iar cele mai dificile sunt cazurile în care sunt implicați copii. „Cel mai mult mă afectează cazurile cu leziuni asupra copiilor și am avut inclusiv pe masa de autopsie astfel de cazuri. Mai ales când ești părinte sentimentul este mai puteric. Încercăm să ne creăm un sistem de protecție pentru a nu cădea într-o anumită tulburare, impctul emoțional se estompează pe măsură ce trece timpul, dar inevitabil sunt cazuri care și-au pus amprenta asupra ta”, mărturisește dr. Cristian Paparău.

A creat o asociație, oferă consultanță medico-legală, participă la emisiuni televizate și este activ în social media pentru a veni în sprijinul cât mai multor oameni

Dr. Cristian Paparău pare neobosit, se caracterizează ca exigent și critic cu sine, este energic și creativ. Din pasiune pentru ceea ce face, se implică în multe proiecte și activități legate de meseria sa. A creat asociația Mind Help, axată pe acțiuni de conștientizare a riscului consumului de droguri în rândul tinerilor. Este expert medico-legat și oferă consultanță privată. Participă la emisiuni de televiziune naționale, unde abordează diverse teme de actualitate din domeniul său. A creat de asemenea o pagină de facebook tot în acest scop, unde publică texte și materiale video pe diverse teme de interes. „Încerc să fac bine. Omul învață din greșeli, iar omul deștept învață din greșelile altora”, este de părere medicul legist. Care este explicația? „Probabil contactul cu moartea mă face să apreciez mult mai mult viața. În această meserie învățăm, pe de o parte, să trăim fiecare clipă a vieții ca și cum ar fi ultima. Iar pe de altă parte ne formăm un sistem de protecție, învățând din greșelile altora iar dacă putem să le împărtășim cu atât mai bine.”

Nu este însă supra-om, are nevoie să-și încarce bateriile și o face acasă, petrecând timpul cu familia, gătind și ascultând muzică. Îi place de asemenea să scrie, cât timpul limitat îi permite. Și nu are de gând să se oprească aici, pregătind noi surprize în plan profesional.

Oana Berliba-Soare

Distribuie: