“Calul meu cu coama roasă/ M-ai purtat pe șaua ta/ Timpul nu avea măsură/ Așa frumos necheza…” fredonam în timp ce urcam drumul cailor către Centrul de Echitație Hippo Hippy de pe dealurile Aninoasei. Un loc de poveste, parcă rupt de civilizație, dar totuși la câteva minute distanță de centrul municipiul Târgoviște. Cu un an înaintea mea, pe dealul cailor a sosit doamna Simona, fostă sportivă a Clubului Steaua, campioană la sporturi ecvestre. De 30 de ani lucrează cu cai și copii, ca sportiv și antrenor, și cumva locul asta i-a dat puterea să nu renunțe chiar în momentele în care se pregătea să o facă. Acum vrea că pe dealul Aninoasei să creeze noi campioni în acest sport. “Nu vreau numai agrement, vreau performanță” îmi spune Simona, în timp ce corectează postura în șa sau comportamentul față de animale a elevelor sale. “Pulpa lângă el, mângâie și nu sta. Înainte. Să nu stea când vede ceva!” Peste câteva zile, unele dintre micuțele amazoane își vor face debutul la un concurs în județul Buzău, așa că timpul le presează. Pe deal se muncește pentru înființarea și afilierea clubului la Federația Ecvestră Române. Când totul va fi pus la punct, Clubul se va numi “Spirito Sancto”, în amintirea primul cal care a ajuns în deal.
În timp ce povestim, admirăm un cal cu o prestanță aparte. Este “Igor”. Are trei ani, un cal de sport românesc cu un pedigree impresionant. Este calul proprietate personală a uneia dintre eleve. Ambii au potențial să ajungă campioni, dar este nevoie de timp, determinare și multă muncă.
Cu o singură excepție, cursanții de la Hippo Hippy sunt fete. Trupuri firave care controlează animale puternice și imprevizibile. Este nevoie de ani pentru a performa atât pentru oameni, cât și pentru cai. Simona recunoaște că e un sport de elită. Costurile nu sunt tocmai ușor de acoperit. “La animale nu ai week-end, sărbători, pauze,” îmi spune Simona. Știu exact ce spune, fiind născută, crescută și trăită la țară.
Pe dealul Aninoasei: Aragon, Sara, Noel, Capucina, Hoț, Shakira, Prințul, El Zorab, Bela, Tunder, Calisi, Pinta, Blondu și alții se uită curioși la aparatul de fotografiat, în timp ce eu mă uit admirativ la fiecare dintre ei. Mulți dintre cai nu au avut o viață ușoară înainte să ajungă aici. Dar pe deal e un adevărat colț de rai. Pentru cai și oameni!
Crina Zamfirescu