You are currently viewing Caragiale și Târgoviștea. De la bătaia cu ouă, la aventură galantă a prefectului Costovici

Caragiale și Târgoviștea. De la bătaia cu ouă, la aventură galantă a prefectului Costovici

Străzile și vechile case ale Târgoviștei păstrează povești imediate despre întâmplări la care au luat parte personalități de seamă ale culturii, politicii sau sportului românesc. Una dintre aceste povești îl vizează pe marele dramaturg, I.L. Caragiale.

În 1908, candidat pe colegiul Târgovişte, marele scriitor Ion Luca Caragiale a luat parte la o întâlnire electorală a Partidului Democrat Conservator, din care făcea parte alături de Tache Ionescu. Întâlnirea avea loc în centrul vechi al Târgoviştei, undeva în apropierea ruinelor de azi ale restaurantului Puişorul de Aur (lângă Aula Universității). Aici Caragiale a trăit, pe propria piele, politica dâmboviţenă, fiind luat la bătaie cu ouă şi legume stricate de oponenţii politici.  Episodul este relatat şi în encicolpedia Târgoviştei. A scăpat cu greu bietul Caragiale, ajutat de fiul lui Ioan Alexandru Brătescu-Voineşti, refugiindu-se în locuinţa acestuia, actualul Muzeu al Scriitorilor Dâmboviţeni. Ion Luca Caragiale nu a ajuns niciodată deputat. Chiar partidul i-a retras candidatura, pentru că nu era  „destul de serios”. Mai exact, discursurile sale politice erau o satiră la adresa clasei politice, în general. Poate că întâmplare de la Târgoviște a fost, în final, amuzantă și pentru dramaturg, inspirânu-i anumite personaje.

Nu ar fi fost prima dată.  Povestea de dragoste din “O scrisoare pierdută”  dintre personajele Ştefan Tipătescu, prefectul judeţului şi Zoe Trahanache, soţia lui Zaharia Trahanache “prezidentul Comitetului permanent, Comitetului electoral, Comitetului școlar, Comițiului agricol și al altor comitete și comiții”, dă naştere unor scene savuroase. Capodoperă a literaturii româneşti, “O scrisoare pierdută” este inspirată, se pare, de a aventură de dragoste dâmboviţeană. Caragiale mărturisea în 1904 în Gazeta Bucureşteană “Alegătorul liber” că “Scrisoarea” a fost inspirată de o aventură galantă a prefectului de Dâmboviţa, C.D. Costovici, cu soţia lui Ioviţă din Târgovişte, care răspundea sentimentelor prefectului, legându-se între cei doi o strânsă prietenie.

Distribuie: