You are currently viewing Timp liber lângă Târgoviște – Casa atelier “Gabriel Popescu” (Vulcana Pandele)

Timp liber lângă Târgoviște – Casa atelier “Gabriel Popescu” (Vulcana Pandele)

O oază de verde, liniște și istorie ne așteaptă la un pas de Târgoviște la Vulcana Pandele, unde acum 50 de ani a fost deschisă publicului  Casei Atelier „Gabriel Popescu”. Un nume mai puțin cunoscut astăzi, dar este bine de reținut că  Gabriel Popescu  a fost primul gravor român cu studii în domeniu, fondator și titular vreme de mai multe decenii al catedrei de gravură a Școlii Naționale de Arte Frumoase din București

Gabriel Popescu s-a născut în localitatea Gura Vulcănii, județul Dâmbovița, în anul 1866, cu puțin timp înainte ca viitorul rege Carol I de Hohenzollern-Sigmaringen să accepte urcarea pe tronul Principatelor Unite Române. Destinul îi va întâlni, căci tânărul artist în devenire, Gabriel Popescu, va beneficia de o bursă din partea Casei Regale spre a-și desăvârși măiestria la Paris, iar peste timp gravorul va realiza o memorabilă gravură cu portretul Majestății Sale, imprimată, de asemenea, în orașul de pe malurile Senei. De altfel, Casa Regală l-a susținut și încurajat permanent.

A fost unul dintre cei opt copii ai soților Maria și Grigore Dumitru. Ulterior, artistul a adoptat numele Popescu, după profesiunea tatălui, preot în satul natal. Între anii 1894-1900 urmează, în paralel, cursurile Academiei „Julian” din Paris, unde va studia pictura, și École Nationale et Spéciale des Beaux-Arts, unde practică gravura, impresionând prin calitățile sale excepționale și prin caracterul său atât profesorii, cât și pe colegii alături de care studiază.

Atelier și locuință pentru artist și familia sa, casa, actualul Muzeu Gabriel Popescu,  a fost realizat între anii 1902 și 1905, împreună cu arhitectul Alexandre Clavel, prietenul gravorului. Gabriel Popescu a supravegheat îndeaproape construcția, casa beneficiind și un atelier de lucru generos, prevăzut cu luminator.

În interiorul casei veți putea descoperi atât istoria artistului gravor, cât și istoria localității și a oamenilor săi. Doamna Elena, muzeograful Casei este mereu pregătită cu poveștile locului. Și după ce le veți afla pe toate, puteți petrece timp, stând pe iarba din curtea Casei și ascultând liniștea locului la umbra copacilor.

Distribuie: