You are currently viewing Preotul catolic Ioan Solomon: „Nu privesc omul după credință. Suntem toți la fel”

Preotul catolic Ioan Solomon: „Nu privesc omul după credință. Suntem toți la fel”

Omul sfințește locul. Preotul paroh al Bisericii Romano Catolice ,,Sf. Francisc de Assisi” din Târgoviște este un exemplu în acest sens. A slujit în mai multe parohii, unde și-a adus contribuția în concordanță cu misiunea și valorile sale. „Am simțit că asta trebuie să fac. După clasa a VIII-a am dat la seminar și am mers pe acest drum. A fost o chemare și o dorință. Făceam parte dintr-o comunitate catolică unită, compactă. Am ales conștient și nu mi-a fost greu” spune preotul, care oferă de altfel o lecție despre asumare și implicare.

A înființat trei parohii în Dobrogea

Preotul Ioan Solomon s-a născut la 1 iulie 1958, în comuna Luizi Călugăra, județul Bacău. A simțit chemarea pentru preoție și a urmat liceul la Școala de cantori din Iași, apoi facultatea de teologie, la Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași, pe care l-a absolvit în 1984. Este încardinat în Arhidieceza Romano-Catolică de București. Aici a început să săvârșească sfintele slujbe, la Parohia Sf. Tereza, ca preot vicar, apoi la Parohia Sf. Elena, ca preot paroh. Preoții catolici nu rămân o viață într-o parohie, ca cei ortodocși, ci sunt numiți unde este nevoie de ei. Astfel că a ajus apoi, în 1988 în Dobrogea, la parohii din Năvodari, Medgidia, Cernavodă. „Nu erau biserici, slujeam în case”, își amintește preotul Ioan Solomon. Erau grupuri de catolici răspândiți peste tot, pe care a reușit să le închege ca și comunități, după Revoluție construind biserici și înființând trei parohii pentru enoriași. Din 2003 până în 2016 a fost numit preot paroh la Parohia Sfânta Fecioară Maria, Regina Sfântului Rozariu, în Popești-Leordeni – București, o parohie cu poate cea mai mare comunitate de catolici din Episcopia de București, peste 5000 de persoane. Deși grea numeric, nu a fost însă nici aceasta parohia cu cele mai mari încercări și și-a adus contribuția alături de alți preoți. La 1 decembrie 2016 a fost numit preot paroh la Parohia Sfântul Francisc din Assisi din Târgoviște, unde slujește și astăzi. Aici avea să găsească mari încercări și deși se apropie de pensioare încearcă să lase în urma sa rezolvate cât mai multe dintre problemele identificate.

„Dacă punem hotare, ne-am dezis ca oameni”

La Târgoviște a găsit o comunitate catolică diversă, de diferite origini – maghiară, italiană, poloneză, o comunitate mică, dar pe care o caracterizează ca dificilă. „Numeric este o comunitate ușoară, dar ca mentalitate – grea, deloc unitară. Sunt oameni buni, dar sunt și oameni dificili aici, în zonă, oameni imposibili, a căror atitudine nu o poți schimba indiferent de argumente”, mărturisește cu sinceritate preotul, stupefiat de, spune el, răutatea unora. Atrage de asemenea atenția că există în societate, în general, o ură nejustificată față de unele minorități – etnice și religioase. „Trebuie să ne exprimăm identitatea, dar să arătăm că toți suntem egali, și catolici, și ortodocși, să respectăm oamenii, indiferent de religie. Eu nu privesc omul după credință. Suntem toți la fel. Dacă punem hotare, ne-am dezis ca oameni. Orice om trebuie să se respecte și să-i respecte pe alții”, este de părere preotul la care apelează adesea pentru sfaturi și ortodocși.

A reușit reabilitarea cimitirului catolic, pe care l-a găsit devastat

Dincolo de specificul comuității de aici, a găsit la Târgoviște probleme vechi la care a căutat și caută rezolvare. „Cimitirul catolic de aici a fost o mare încercare pentru mine”, spune preotul Ioan Solomon. „Datând de pe la 1820, în 1948-1950 a fost luat de comuniști și lăsat de izbeliște. A venit un preot și a făcut gard, l-a împrejmuit. A fost apoi iar neglijat, a fost furat gardul, mormintele au fost devastate și profanate chiar. Când am venit am găsit o situație penibilă. Era plin și de animale, și frecventat de oameni fără căpătâi. Am aranjat, am făcut alei, am făcut gardul și am închis cu cheie, am pus camere de luat vederi, am refăcut mormintele care s-au putut reface. Am făcut toalete. Încă mai avem probleme cu apa care se strânge, terenul fiind mai jos decât șoseaua”, spune preotul, despre cimitirul situat vizavi de Combinatul de Oțeluri Speciale. Eforturile i-au fost sprijinite financiar de enoriași și mai substanțial de un diacon din Germania.
De asemenea a refăcut casa parohială, montând chiar panouri foto-voltaice și încearcă să acceseze fonduri pentru renovarea bisericii catolice – monument istoric, construit în 1898 și sfințită de către Arhiepiscopul Francisc Xaveriu Hornstein.

În ciuda încercărilor, refuză ideea de a se pensiona curând, ci vrea să continue să lucreze pentru comunitatea din Târgoviște, atât pentru enoriașii săi, cât și pentru ceilalți locuitori. Din acest punct de vedere, a decis de exemplu întreruperea activității grădiniței catolice, unde erau înscriși copii indiferent de religie. „Ajunsese să primeze interesul finaciar și asta m-a deranjat. Astfel că am pus în pauză activitatea de la grădiniță, pentru că trebuie regândită utilitatea ei pentru oraș” este de părere preotul Ioan Solomon, cu dorința de a veni cât mai mult în sprijinul oamenilor. Iar în final aceasta contează cel mai mult și face diferența.

Oana Berliba-Soare

Distribuie: