You are currently viewing Cine a fost Eugen Popescu și de ce Stadionul Cetății îi poartă numele?

Cine a fost Eugen Popescu și de ce Stadionul Cetății îi poartă numele?

Târgoviștenii așteaptă cu nerăbdare finalizarea lucrărilor la Stadionul „Eugen Popescu”, stadion pe care speră să vadă cât mai curând echipa de Liga I a Cetății, Chindia Târgoviște.

Am descoperit în cartea domnului Gabriel Degeratu o colecție de fotografii de pe începuturile construcției Stadionului. Întâi s-a încercat construirea în perioada interbelică, dar s-a abandonat rapid. Apoi, după al Doilea Război Mondial, Prefectul de la acea vreme a încercat reluarea lucrărilor, însă la scurt timp locul pe care trebuia să fie stadionul s-a transformat într-o groapă de gunoi. În primăvara anului 1948 s-au reluat serios lucrările, iar în noiembrie 1949 Stadionul a fost finalizat.

Inițial Stadionul avea o capacitate de 3-4 mii de locuri, avea un teren mare de fotbal, pistă de alergare în jurul terenului, vestiare cu dușuri și grupuri sanitare, teren de volei case de bilete și alte birouri.  La acea vreme, spune domnul Degeratu „era una dintre cele mai frumoase arene ale țării.”. Din 1996 Stadionul din Târgoviște îi poartă numele lui Eugen Popescu.

Dar cine este Eugen Popescu și de ce este atât de important în fotbalul târgoviștean?

Ei bine, Eugen Popescu s-a născut în București în 1929. Încă de mic se mută la Târgoviște alături de familia sa. Își descoperă pasiunea pentru fotbal și ajunge să joace la Metalul Târgoviște în perioada 1957 – 1962. Șase ani mai târziu devine coordonator al Centrului de Copii și Juniori de la Târgoviște, ulterior obținând și statutul de antrenor. Trec prin mâna lui mari nume ale fotbalului românesc precum Laurențiu Reghecampf, B. Liță, C. Becheanu, T. Zamfirescu, R. Gâlmencea, A. Bogoi, C. Țermure, C.I. Voicu, I. Ceaușu, M. Priseceanu, C. Bălașa, M. Jilăveanu, R. Toboșaru, M. Antal, C. Negru, L. Strizu. Îi pregătește și-i antrenează pentru echipele mari.

La moartea sa, în 1996, ca un omagiu adus fotbalului târgoviștean și chiar românesc, administrația locală decide ca Stadionul să-i poarte numele.

 

Ca și în cazul primelor încercări de construire, nici astăzi lucrurile nu par să fie mai rapide. Administrația locală a anunțat că în această toamnă se vor putea juca deja meciuri pe Stadionul Cetății. Oamenii nu mai au răbdare, iar jucătorii Chindiei se luptă pentru a rămâne o echipa de Liga I și își doresc să joace acasă cât mai curând.

Mulțumim Gabriel Degeratu pentru colecția impresionantă de fotografii din Volumul Fotbal sub Turnul Chindiei – Drum spre elită – Metalul Târgoviște

Distribuie: