You are currently viewing Povestea decapitării lui Grigore Alexandrescu

Povestea decapitării lui Grigore Alexandrescu

Bustul din Bronz al lui Grigore Alexandrescu se află amplasat, din 1972. În scuarul amenajat în apropierea casei marelui poet român. A fost turnat în bronz după lucrare sculptorului I. Pavelescu-Dimo în 1914 la inițiative și cu sprijinul material al Smarandei Gheorghiu La început bustul a fost amplasat în scuarul din fața Primăriei, apoi în Parcul Libertății.

Un moment festiv l-a reprezentat sărbătorirea zilei de 10 mai 1898. Organizată din inițiative Liceului Ienăchiță Văcărescu, a antrenat întreaga suflare a orașului, prezentându-se coruri, o revistă istorico-națională, muzică militară, focuri bengale și lampioane, defilarea prin fața autorităților, momentul central fiind dezvelirea bustului lui Grigore Alexandrescu.

Acum aproape 10 ani, însă, pe 3 ianuarie 2013, niște târgovișteni au văzut o altă valoare a bustului – 80 de kg de bronz. Statuia a dispărut atunci fără urmă. Deși stătea acolo de aproape 100 de ani, bustul nu era prins corespunzător de soclu, lucru semnalat în repetate rânduri de presa locală a vremii. După lungi căutări, bustul a fost descoperit la fier vechi. Hoții știau probabil doar valoarea unei asemenea cantități de bronz, iar proprietarul centrului de colectare a fierului vechi n-a fost mișcat de posibila valoare culturală a statuii. Și poate n-ar fi fost o problemă atât de mare faptul că statuia fusese dusă la fier vechi, însă, din păcate, aceasta a fost găsită tăiată în două, capul fiind destul de turtit. Mai bine de un an și jumătate mai târziu, de Zilele Cetății, statuia s-a întors la locul ei, restaurată și de această dată bine prinsă de soclu pentru a stăvili pofta incontrolabilă de „cultură” de care dăduseră dovadă unii oamenii ai cetății.

Grigore Alexandrescu

Grigore Alexandrescu s-a născut în Târgoviște la 22 februarie 1810. Deși rămâne orfan și fără aproape nimic de la o vârstă fragedă, acesta dă dovadă de o inteligență nativă. învață rapid greaca și franceză și ajunge în București, unde îi poartă de grijă o vreme Ion Heliade Rădulescu, cel care-i publică și prima poezie. Impresionează de-a lungul vremii pe toată lumea cu poeziile și fabulele sale, însă în ultimii ani din viață ajunge la alienarea mintală.

CITEȘTE ȘI: CÂTEVA OBIECTIVE MINUNATE ALE TÂRGOVIȘTEI CARE MERITĂ UN EFORT DE RESTAURARE 

 

Distribuie: